OŠTRA KRITIKA TURSKE PREMA IZRAELU: Optužili ih za vršenje terora nad Palestincima

Republika Turska je u subotu oštro kritizirala Izrael te su ih optužili za vršenje terora nad Palestincima. Povod toga bilo je nemili događaj izraelske policije gdje je ispaljivala gumene metle i omamljujuće granate prema palestinskoj omladini koja je bacala kamenje u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa.

Sukobi su nastali usred sve veće ljutnje zbog potencijalne deložacije Palestinaca iz domova na zemljište koje su polagali židovski naseljenici. U tim navedenim sukobima povrijeđeno je 205 Palestinaca i 17 policajaca.

Kako su sukobi bili sve teži, nekoliko turskih zvaničnika kritikovalo je Izrael i pozvalo druge zemlje da izraze osudu, dok je izjava ministarstva vanjskih poslova pozvala Izrael da “odmah prekine svoj provokativni i neprijateljski stav i ponaša se s razlogom”.

“Izrael treba da se srami, kao i oni koji šute pred sramotnim napadima. Pozivamo sve da ustanu protiv politike okupacije i agresije ove države apartheida” napisao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin putem Twitter računa.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI