Neredi u Italiji zbog epidemioloških mjera: Molotovljevi kokteli, suzavac, razbijeni izlozi…

Molotovljevi kokteli u Milanu i pokušaj zauzimanja Oblasne palače, razbijanje izloga i pljačke po Torinu uz dva ranjena policajca, sukobi s policijom u Napulju i Trstu gdje prefektura napadnuta bengalkama i topovskim udarima: talijanske gradove u ponedjeljak uvečer tresu prosvjedi protiv najnovijih mjera talijanske vlade usmjerenih na zaustavljanje trenda eksponencijalnog povećanja broja zaraženih, pa i mrtvih uslijed pandemije covida-19. Prethodne noći prosvjednici su iz raketnih revolvera pucali policiji u glavu i trbuh.

Stotine prosvjednika u Torinu, Milanu i drugim talijanskim gradovima iskazalo je svoj bijes potaknuti mjerama ograničenja zbog kojih su restorani i kafići morali rano zatvoriti, a kina, teretane i druga zabavna mjesta nisu ni radila, piše Associated Press.

U Torinu na sjeveru Italije neki su prosvjednici postali nasilni razbijajući izloge trgovina u elegantnoj glavnoj trgovačkoj ulici, postavljajući dimne bombe i bacajući boce na policiju na glavnom gradskom trgu gdje je sjedište regionalne vlade Pijemonta, objavila je državna TV RAI .

Jedan fotograf ozlijeđen je bačenom bocom, izvijestio je RAI. Policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike na Piazza del Castello.

Na tom istom trgu, nekoliko sati ranije, oko 300 taksija mirno se poredalo u urednim redovima kako bi skrenulo pažnju na svoje silne ekonomske gubitke zbog pada turizma i odlaska radnika iz centra grada koji tijekom pandemije svoje poslove obavljaju od kuće.



U nasilju u Torinu sudjelovali su i “ultrasi”, nasilni nogometnih navijači, objavila je novinska agencija LaPresse. U članku se navodi da su vlasti uhitile pet prosvjednika.

U poslovnom središtu Milanu, policija je suzavcem rastjerala prosvjednike koji su navodno bacali i molotovljeve koktele, a novinar Associated Pressa vidio je najmanje dvije privedene osobe.

Prosvjedi su započeli nedugo nakon što je na snagu stupila odredba vlade kojom se zahtijeva da barovi, kafići i restorani zatvore vrata u 18 sati sljedećih 30 dana, dok Italija posljednjih tjedana pokušava zaustaviti ponovno bujanje infekcija virusom Covida-19.

Budući da većina Talijana ne večera prije 19:30, uredba je učinkovito uništila već ionako ozbiljno potreseno poslovanje restorana, iako se dostave hrane mogu nastaviti do ponoći, prenosi Jutarnji.

U Napulju neredi ne jenjavaju već četiri večeri. Ondje je na ulice izišao ‘trojni savez’, kako ga zove novinar Michele Serra: lokalna mafijaška organizacija camorra, ekstremna neofašistička desnica (ponajviše Nova snaga i Casa Pound), te kao treći ali najbrojniji ugostitelji i kulturnjaci.

Budući da su razbijači odjeveni kao black block (crne hlače, crni džemperi, crne maskerske, da bi ih se teže identificiralo) prethodnih večeri zlorabili mirne prosvjedne manifestacije, ulijećući koordinirano iz pozadine, paleći vozila i kontejnere te mlateći policiju, u ponedjeljak su napuljski prosvjednici posjedali na površinu Trga plebiscita, na propisnim razmacima jedan od drugoga, s maskama, izbjegavši tako da budu živi štit razbijačima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI