Kina odbacila tvrdnje da predstavlja “sistemske izazove”

Kineska misija pri Europskoj uniji (EU) odbacila je tvrdnju NATO-a da predstavlja “sistemske izazove”, rekavši da je to kleveta na kineski mirni razvoj i da predstavlja “nastavak mentaliteta hladnog rata i blokovsku politiku “.

U izjavi je glasnogovornik kineske misije rekao da je Kina predana obrambenoj politici a njezino provođenje obrambene i vojne modernizacije je “opravdano, razumno, otvoreno i transparentno”, prenosi Xinhua.

“Ljudi u svijetu mogu jasno vidjeti tko ima vojne baze po cijelom svijetu, a tko napreže mišiće šaljući nosače zrakoplova po cijelom svijetu”, rekao je glasnogovornik.

Što se tiče nuklearne energije, broj kineskog nuklearnog oružja “nikako nije u istoj ligi” sa zemljama članicama NATO-a poput Sjedinjenih Država, napomenuo je glasnogovornik pozivajući se na izvještaje švedskih i američkih think tankova.

Kina se uvijek drži načela neprimjenjivanja nuklearnog oružja u bilo kojem trenutku i pod bilo kojim okolnostima, te se bezuvjetno obavezuje da neće koristiti ili prijeti nuklearnim oružjem protiv država koje nisu nuklearne ili su zone bez nuklearnog oružja.



Kina će uvijek težiti mirnom razvoju, ali nikada se neće odreći prava na održavanje mira i odbranu svog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa. “Kina nikome neće predstavljati ‘sistemske izazove’, ali nećemo sjediti i ništa ne činiti ako nam se približe ‘sistemski izazovi'”, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik je pozvao NATO savez da racionalno sagledava razvoj Kine, prestane navoditi “kinesku prijetnju” i uloži ozbiljne napore u promicanju saradnje i održavanju globalnog i regionalnog mira i stabilnosti.

Na samitu u ponedjeljak u Bruxellesu, čelnici zemalja NATO-a spomenuli su zabrinutost zbog Rusije, ali i Kine.

“Ambicije koje ima Kina i njezino odlučno ponašanje predstavljaju sistemski izazov za međunarodni poredak utemeljen na pravilima i u domenama važnim za sigurnost Saveza”, ustvrdile su članice NATO-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI