Kardinal Becciu: Na ostavku me prisilio papa Franjo. Ne znam jesam li pod istragom

screenshot

Talijanski kardinal Angelo Becciu rekao je u petak da ga je na iznenadnu ostavku prisilio papa Franjo koji ga je optužio da je koristio vatikanski novac za pomaganje svojoj braći. 

Kardinal (72) bio je čelnik vatikanskog odjela za kanonizaciju. Odrekao se svih povlastica pa i prava kardinala da sudjeluje na izborima za idućeg papu.

“Sveti Otac objasnio mi je da sam navodno favorizirao svoju braću i njihove aktivnosti novcem iz tajništva, ali mogu to objasniti”, rekao je Becciu za talijanski list Domani.

Prema napisima tog lista, La Repubblice i nekih drugih medija, Becciu je dao najmanje 600.000 eura pučkoj kuhinji koju vodi njegov brat u rodnoj Sardiniji.

“Mogu to potvrditi. Što je u tome pogrešno?”, upitao se Becciu i naglasio da je novac uplaćen lokalnoj podružnici Caritasa.Kardinal je navodno osigurao ugovore vrijedne “stotine tisuća eura” za još jednu tvrtku koju vodi njegov drugi brat.

Tvrtka proizvodi vrata i prozore, a radila je za veleposlanstvo Vatikana u Egiptu i za jedno veleposlanstvo na Kubi.

Kardinal je to potvrdio listu Domani. “Nisam ukrao ni jedan euro. Ne znam jesam li pod istragom, ali ako me budu poslali na suđenje, ja ću se braniti”, rekao je Becciu.

Podsjetimo, moćni kardinal iznenada je podnio ostavku i odrekao se prava da sudjeluje u izboru idućeg Pape.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI