KAOS U SAD-u IZMAKAO KONTROLI: Ovo više nema veze sa borbom protiv rasizma

Nakon brutalnog smaknuća Georga Floyda kada ga je policajac nasred ceste ugušio, iako se pojavilo novo izvješće obdukcije u kojem je umjesto prvoutvrđenog uzroka smrti gušenjem navedeno sve samo ne gušenje, između ostalog i oboljenje od korona virusa, većina će se složiti kako ono što je vidio cijeli svijet nikako nije smrt kao posljedica ‘korone’ niti ičega drugog osim nemilosrdnog gušenja, započeli su masovni prosvjedi koji su se proširili van granica SAD-a.

No, nakon niza dana u kojima svjedočimo raznih neredima, paležima, pljačkama, uništavanju imovine, ubojstvima i brojnim fizičkim obračunima diljem Amerike, jasno je kako su prosvjedi protiv rasizma prerasli u potpuni kaos u kojemu se više ne zna tko koga napada, tko se brani i zašto.

Policajci koji napadaju prosvjednike koristeći pritom sva raspoloživa sredstva od suzavaca do pasa, prosvjednici koji napadaju policiju koja nije naoružana, međusobni obračuni, pa i napad na čovjeka u kolicima, sve to daje jednu potpuno drugu sliku onoga što se zbiva u Americi.

Nažalost, sve se više čini kako je Floydova smrt samo dobro iskorištena kao poticaj za nova ubojstva i nerede, jer nasilje ionako nema nikakvu svrhu osim stvarnja novog nasilja.

Novo ubojstvo u Americi još je više razbijesnilo prosvjednike.



Kako prenose strani mediji ubijen je 22-godišjni Latinoamerikanac Sean Monterrosa i to dok je klečao pred policajcem koji ga je usmrtio s pet hitaca.

Službeno priopćenje policije navodi kako je policajac pucao iz svog vozila jer je smatrao kako ubijeni mladić sa sobom ima vatreno oružje, dok je naknadno utvrđeno da je imao čekić.

Stanovnici s lokalnog područja tvrde kako je policajac dolazi iz postaje poznate po brutalnosti.

Prosvjedi pod sloganom ‘Black lives matter’ ( crni životi su važni) naišli su na neke potpuno oprečne reakcije i to i među Afroamerikancima.

Video koji se sumanuto širi društvenim mrežama prikazuje Afroamerikanku koja je stala pred prosvjednike kako bi im održala lekciju.

Po njenom mišljenju, prosvjednici, posebno Afroamerikanci su ništa više do običnih licemjera.

Ova žena kazala je kako se osjeća slobodno u Americi, kako ti prosvjednici tu nisu za nju i ne predstavljaju nju niti ostale tamnopute Amerikance, ustvrdivši kako tamnoputi prosvjednici ne brinu o ‘crnom životu’ u svojim četvrtima, kako je riječ o populaciji koja je svakodnevno međusobno ubija, daleko više od ikog drugog.

Prosvjednici su ju pokušali zaustaviti i ušutkati, no ona se nije dala smesti, te je više puta ponovila kako bi trebali prosvjedovati u svojim četvrtima, gdje se svakodnevno međusobno ubijaju upravo Afroamerikanci, a smrt Floyda koriste kako bi izazivali nerede, krali i palili po gradovima.

Smrt Georgea Floyda izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Hennepin nakon završne obdukcije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tijekom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Chauvin te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje.

U izvješću dr. Andrewa Bakera stoji da je Floydov vrat bio pritisnut kad je Chauvin koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao izravan uzrok smrti. Floydova obitelj je financirala nezavisnu obdukciju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi “gušenje od stalnog pritiska”.

U novom izvješću se navodi da je Floyd imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj obdukciji se navodi da je Floyd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog tlaka te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

Inicijalno toksikološko izvješće pokazalo je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI