Južnokorejsko gospodarstvo oporavlja se od najoštrijeg smanjenja u više od deset godina

Južnokorejsko gospodarstvo vratilo se rastu u trećem tromjesečju, oporavljajući se od najoštrijeg smanjenja u više od deset godina, dok je vlada provodila mjere poticaja i dok su glavni trgovinski partneri ublažavali ograničenja protiv koronavirusa.

Četvrto najveće azijsko gospodarstvo poraslo je sezonski prilagođeno za 1,9 posto u rujanskom tromjesečju u odnosu na lipanjski kvartal, objavila je u utorak Korejska banka bilježeći najbrži rast od prvog kvartala 2010.

To preokreće pad od 3,2 posto u drugom tromjesečju, koji je bio najoštriji od 2008. godine, i nadmašio je Reutersovu anketnu prognozu o porastu od 1,7 posto.

Alex Holmes, ekonomist iz Capital Economics-a, ove je godine prognozirao pad BDP-a od 1 posto, napominjući stalne rizike od ozbiljnosti pandemije u Sjedinjenim Državama i Europi.

“Iako je ovo bio najlošiji učinak od 1998., Koreja još uvijek čini jednom od gospodarstva s najboljim učinkom na svijetu ove godine,” rekao je.



Ministar financija Hong Nam-ki izjavio je da podatci o BDP-u potvrđuju da se putanja rasta počela “normalizirati, što je važno jer potiče da možemo prevladati krizu”.

Vlada je prošlog mjeseca započela s izvođenjem konačnih četiri dodatna proračuna kako bi ubrizgala ukupno oko 274,83 milijarde dolara fiskalnih poticaja.

Izvoz je u trećem tromjesečju uzastopno narastao za 15,6 posto, odskočivši najbrže od 1986. godine, a u drugom tromjesečju smanjio pad od 16,1 posto. Građevinski sektor nije bio toliko živahan, iako su postojali neki znakovi da se tvornička proizvodnja poboljšava s porastom proizvodnje prerađivačkog sektora od 7,6 posto u odnosu na drugo tromjesečje.

Opala su građevinska ulaganja, u usporedbi s tromjesečjem pala su za 7,8 posto, dok je privatna potrošnja pala za 0,1 posto.

Na međugodišnjoj razini, gospodarstvo je u trećem tromjesečju opalo za 1,3 posto, nakon što je u drugom tromjesečju smanjilo popravljenih 2,7 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI