JE LI OVO PRVI OZBILJAN UDARAC ZA BIDENA? ‘Ako su zabrinuti zbog svoje prodaje oružja arapskim zemljama, neka preispitaju svoje politike’

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden mogao bi naići na prve otpore kada je u pitanju vanjska politika.

Naravno, u pitanju je Bliski Istok, a razlog je odluka iranskog ministarstva vanjskih poslova koje je odbacilo mogućnost novih pregovora o nuklearnom sporazumu Teherana sa svjetskim silama.

Povod ovoj odluci je izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi u bilo kojim novim pregovorima trebala sudjelovati i Saudijska Arabija.


“Nuklearni sporazum je multilateralni, međunarodni sporazum koji je ratificiralo Vijeće sigurnosti UN-a o kojemu se ne može pregovarati, a stranke u njemu su jasne i nepromjenjive”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatizabed, a prenose iranski državni mediji.

Iran je počeo kršiti odredbe sporazuma o ograničenju obogaćivanja uranija nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine u mandatu Donalda Trumpa koji je ponovno nametnuo sankcije Teheranu. Administracija Joea Bidena rekla je da će se vratiti sporazumu samo ako Teheran u potpunosti počne poštovati odredbe sporazuma.Saudijska Arabija i saveznik Ujedinjeni Arapski Emirati rekli su da bi i Zaljevske zemlje ovaj put trebale biti uključene u nove pregovore.  Macron je u petak rekao da bi ovaj put trebalo izbjeći “pogrešku isključivanja drugih zemalja” regije iz 2015. kada je sporazum ispregovaran, objavila je televizija Al Arabija.

Hatibzadeh je rekao da bi Macron trebao “pokazati suzdržanost”. “Ako su francuski dužnosnici zabrinuti zbog svoje velike prodaje oružja arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, bolje neka preispitaju svoje politike”, rekao je Hatibzadeh.

“Francusko oružje, zajedno s ostalim zapadnim oružjem, ne samo da uzrokuje masakr tisuća Jemenaca, nego je i glavni uzrok nestabilnosti u regiji”, dodao je glasnogovornik.

Saudijska Arabija, koja je uključena u nekoliko posredničkih ratova u regiji s Teheranom, uključujući u Jemenu, podržala je Trumpovu kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI