Evo o čemu su razgovarali ruski i kineski ministri vanjskih poslova

U kontekstu „bojažljivih“ najava mogućeg američko-ruskog zbližavanja u mandatu Joe Bidena, pri čemu će Biden i dalje ustrajavati na američkoj politici sprječavanja Kine kao najvećeg globalnog suparnika SAD-a, uvijek je dobro osluškivati kontakte koji se tiču budućeg razvoja rusko-kineskih odnosa s obzirom da je Moskva i sama itekako izložena snažnim američkim pritiscima.

Štoviše, za razliku od Kine, koja je izložena trgovinskom tj. carinskom ratu i to samo od 2018. g., Rusija je izložena snažnim gospodarskim i financijskim sankcijama SAD-a i EU i to još od 2014.g. i ukrajinskog sukoba. Upravo zbog toga je i stvoreno povijesno nikada jače strateško savezništvo Moskve i Pekinga (zbog toga je itekako moguće govoriti o gluposti američke vanjske politike, bez da ikoga poimence želimo uvrijediti)  koje na Zapadu već duže vrijeme zabrinjava mnoge političke i analitičke krugove koji jako dobro znaju o čemu se tu radi i kakav je njihov potencijal. Hoće li Biden pokušati „omekšati“ Putina i privući ga na stranu Zapada i na zajednički „protukineski front“ nudeći mu nekakve ustupke, ili ga barem učiniti neutralnim u toj najvjerojatnije velikoj, dugotrajnoj i iscrpljujućoj bitci, ili će pak prema Rusiji nastaviti sveobuhvatnu histeriju i time otvoriti borbu „na dva velika fronta“ istodobno – što bi bilo krajnje rizično?

Odgovor na to pitanje za sada je teško reći, ali je jedno vrlo izgledno: Rusija će teško (čitaj: sigurno neće) pristati na takvu ulogu, jer je svjesna kako bi slamanjem Kine od strane Washingtona ona postala idući i još lakši „zalogaj“. Rusija će radije pokušati igrati ulogu posrednika ili „mosta“ između Istoka i Zapada što joj omogućuje i njezin geografski položaj i povijesno i sadašnje političko iskustvo. Upravo o tom mogućem ruskom vanjskopolitičkom smjeru najbolje svjedoči i ovaj tekst:

Član Državnog vijeća Narodne Republike Kine (vlada NR Kine), ministar vanjskih poslova Wang Yi obavio je je 18. studenog telefonski razgovor s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Wang Yi čestitao je ruskoj strani na uspješnom održavanju summita Šangajske organizacije za suradnju (SCO) i BRICS-a u formatu videokonferencija, koji su, prema njegovim riječima, donijeli plodne rezultate.



Kineski ministar je kazao kako su neviđene promjene u svijetu u posljednjih stotinu godina, zajedno s pandemijom, zadale snažan udarac globalnoj političkoj i gospodarskoj situaciji, kao i međunarodnom poretku. Zbog toga Kina i Rusija, kao nikada prije, pridaju sve veću važnost jačanju strateške interakcije, kao pouzdane potpore u svjetlu globalnih promjena, rekao je kineski šef diplomacije. Zajednički podupiru multilateralizam i nepristranost, poštujući međunarodno pravo i temeljna načela kojima se uređuju međunarodni odnosi; aktivno sudjeluju u međunarodnoj borbi protiv epidemije, pridonose političkom rješavanju različitih regionalnih problema, i imaju ulogu globalnog stabilizatora. Strateški angažman između Kine i Rusije neprestano donosi nove rezultate, i on se nastavlja produbljavati. Bilateralna trgovina ponovo raste, uspješno je pokrenuta Godina kinesko-ruske suradnje u znanosti, tehnologiji i inovacijama, prijateljstvo među narodima i dalje raste i td.

Prema njegovim riječima, kineska je strana spremna, zajedno s ruskom, održavati kontakte na visokoj razini, a u pozadini proslave 20. obljetnice potpisivanja Ugovora o dobrosusjedstvu, prijateljstvu i suradnji, i podići odnose na još višu razinu.

Wang Yi naglasio je da je kineska strana spremna stati rame uz rame s ruskom stranom kako bi se zajednički oduprli utjecaju unilateralizma i protekcionizma na međunarodne odnose i međunarodni poredak.

Sergej Lavrov je pak rekao da se, unatoč pandemiji, rusko-kineske veze nastavljaju brzo razvijati, što ukazuje na visoku razinu bilateralnih odnosa. Ruska strana čestita kineskoj strani na glavnim postignućima u borbi protiv epidemije i spremna je održati kontakte na visokoj razini s Kinom i suradnju u svim područjima.

Ruska strana podržava suradnju i usklađivanje Euroazijske ekonomske unije s kineskom Inicijativom jedan pojas jedan put, a također je spremna održavati usku koordinaciju s Kinom na multilateralnim platformama kao što su UN, Vijeće sigurnosti, ŠOS i BRIKS kako bi zaštitila stabilnost međunarodne i regionalne situacije, podržala zemlje regije u borbi protiv ekstremizma i zaštitila okvir za regionalnu suradnju u istočnoj Aziji, čiji je temelj ASEAN, kazao je Lavrov.

Obojica ministara prigodom razgovora detaljno su  razmijenili mišljenja o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI