EUROPA SUOČENA S NOVIM PROBLEMIMA: U mnogim državama sve brže rast novooboljelih

Iz europskih država dolaze izvješća o sve većem broju novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Češka: Treći dan zaredom rekordan dnevni porast novozaraženih

Češka u nedjelju, treći dan zaredom izvješćuje o najvećem dnevnom porastu novozaraženih koronavirusom, a radi se o 1541 novom slučaju.

Peti dan zaredom u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika dnevno se evidentira više od 1000 novozaraženih, a broj novih slučajeva zaraze ubrzano je počeo rasti tijekom kolovoza.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti u zadnjih 14 dana vlasti su prijavile 94 nova slučaja zaraze na 100.000 stanovnika. Samo su Španjolska i Francuska u istome razdoblju zabilježile veći skok.



Od početka izbijanja pandemije koronavirusa u ožujku Republika Češka relativno se dobro nosi s bolešću u usporedbi sa svojim zapadnoeuropskim susjedima te je broj umrlih od posljedica covida-19 niži od onog u većini europskih država.

Do subote je ondje od posljedica covida-19 umrlo 453 pacijenata od ukupno 35.401 slučajeva, a 60 posto pacijenata se oporavilo.

Češka je jedna od prvih europskih zemalja u kojoj je propisano nošenje maski, zatvorene su škole i maloprodajne trgovine, a putovanja su ograničena da bi se suzbilo daljnje širenje virusa.

Tijekom ljetnih mjeseci restriktivne su mjere ublažene. Zemlja želi izbjeći ponovnu strogu karantenu koja je u drugome tromjesečju rezultirala rekordnim gubicima u gospodarstvu koji su na godišnjoj razini iznosili 11 posto.

Prošli su tjedan ponovno pooštrena pravila o korištenju maski za lice širom zemlje.

Češka je desettisućiti slučaj zaraze koronavirusom prijavila tek sredinom lipnja, a 20.000 zaraženih u zemlji je evidentirano sredinom kolovoza, da bi prošli tjedan ta brojka u kratkome razdoblju premašila 30.000 slučajeva.

Nagli porast broja zaraženih u Češkoj prisilio je susjednu Njemačku da u srijedu najavi kako će se od putnika koji stižu iz glavnoga češkog grada Praga pri ulasku u zemlju tražiti negativan test na covid-19 ili dvotjedna karantena.

Unatoč naglom porastu broja zaraženih češka vlada je izvijestila da je broj hospitaliziranih još uvijek niži od 400, koliko je zabilježeno u prvih nekoliko mjeseci od izbijanja pandemije. Broj novooboljelih brzo raste, a od petka je hospitalizirano 297 pacijenata u odnosu na 172 početkom rujna.

U Sloveniji 99 novih zaraza, od danas kraće trajanje karantene

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 1793 obavljena testa potvrđeno 99 novih zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u nedjelju slovenska vlada.

Prethodna dva dana broj novih dnevnih zaraza prelazio je stotinu, ali uz oko 3 tisuće testova dnevno.
Rekordni broj novih dnevnih zaraza od početka epidemije u Sloveniji je zabilježen u četvrtak, kad je potvrđeno 108 slučajeva.

Dvije su nove zaraze ‘uvezene’, a najviše novih slučajeva je u Ljubljani i Mariboru.

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze povećan je na 837, broj ukupno zaraženih od početka epidemije na 3702, dok je do sada umrlo 135 ljudi, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od nedjelje je na snazi uredba vlade prema kojoj je s 14 na deset dana skraćeno vrijeme obvezne karantene za one koji dolaze iz epidemiološki nesigurnih država i one kojima je izolacija određena zbog kontakta sa zaraženima.

Unatoč smanjenju dnevnih zaraza u subotu u odnosu na prethodna dva dana broj novozaraženih i dalje ostaje zabrinjavajući za epidemiologe.

Prema ocjenama stručnjaka, reprodukcijski broj širenja koronavirusa u Sloveniji trenutno je oko 1,4, a zemlja se jako približila incidenciji od 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, što je kriterij po kojemu slovenska vlada uvrštava zemlje na “crvenu” listu epidemiološki nesigurnih država.

Kurz: Austrija se suočava s drugim valom korone

Austrija se suočava s “drugim valom” zaraze novim koronavirusom, izjavio je u nedjelju kancelar Sebastian Kurz nakon što broj novozaraženih u toj zemlji ne prestaje rasti.

Od petka do subote, ta zemlja od devet milijuna stanovnika je zabilježila 870 novih slučajeva, od čega ih je više od polovice u Beču. U Austriji je od izbijanja pandemije oboljelo 33.000 ljudi, a 750 je umrlo.

“Na početku smo drugog vala”, priopćio je Kurz i upozorio da bi u zemlji uskoro moglo biti i više od 1000 novozaraženih dnevno. Također je pozvao stanovništvo da strogo poštuje epidemiološke mjere i da ljudi svedu kontakte na minimum.

U petak je austrijska vlada najavila strože mjere, uključujući i nošenje maski na svim javnim okupljanjima.

Od ponedjeljka će maske, koje su već bile obavezne u supermarketima i prijevozu, biti obvezne u svim trgovinama i javnim zgradama.

Kancelar ne isključuje i uvođenje dodatnih mjera, ali se nada da neće morati uvesti karantenu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI