Erdogan se sastao s američkim predsjednikom: “Suglasni smo o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su na samitu lideri zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza (NATO) odlučili poduzeti korake koji će ojačati savez u vojnom smislu i političkoj dimenziji saradnje unutar saveza.

“Odlučili smo poduzeti korake koji će ojačati političku dimenziju NATO-a, istovremeno čineći NATO vojno jačim. Povećana je i odgovornost koju NATO mora preuzeti u zaštiti globalne stabilnosti. Vrijeme je preuzimanja odgovornosti, a ne bježanja od njih. NATO savez mora imati aktivnu ulogu u sklopu svog sigurnosnog kišobrana sve od Mediterana, preko Crnog mora, Evrope do Azije”, poručio je Erdoganu ponedjeljak  nakon samita lidera zemalja članica NATO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, na samitu su razmijenili mišljenja o prijetnjama i izazovima sigurnosti NATO-a na strateškoj razini, a Erdogan se dotakao i borbe protiv terorizma navodeći da je Turska u prekograničnim operacijama od terorista očistila više od 8.200 kilometara kvadratnih.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će svi NATO saveznici ostaviti po strani plitke političke račune i pokazati pravu solidarnost s Turskom.

“NATO saveznicima smo jasno ponovili da podrška teroristima PYD/PKK-a mora biti prekinuta”, rekao je Erdogan.Podsjetio je da je teroristička organizacija YPG/PYD tokom vikenda gađala bolnicu u sirijskom Afrinu i ubila 14 nevinih civila.

Turski predsjednik se dotakao i sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, održanom u Bruxellesu na marginama NATO samita.

“Suglasni smo o efikasnom i redovnom korištenju direktnih kanala dijaloga, kako i dolikuje saveznicima i strateškim partnerima”, rekao je Erdogan.

Kako je kazao, smatraju da ne postoji nerješivo pitanje u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.

“Na konstruktivan način smo razmotrili mogućnosti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Predsjedniku Bidenu sam ponovio naš pristup u vezi sa sistemima S-400, isto sam ponovio i za pitanje aviona F-35”, kazao je Erdogan.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI