Cijene nafte u siječnju porasle tek oko 8 posto; Mjere zaključavanja koče značajniji pad i rast cijena

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer su splasnule nade trgovaca u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize, dok su u cijelom siječnju cijene porasle gotovo 8 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna ostala gotovo nepromijenjena, na 55,05 dolara, dok je na američkom tržištu cijena barela tjedan završila na otprilike 52,30 dolara.

U cijelom siječnju cijene su nafte porasle gotovo 8 posto, što se zahvaljuje njihovom skoku u prva dva tjedna ove godine, zahvaljujući nadi trgovaca u ubrzanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

No, posljednjih tjedana cijene stagniraju jer su te nade splasnule, s obzirom na daljnje širenje koronavirusa u svijetu i sporost procesa cijepljenja protiv virusa, zbog čega su mnoge zemlje u svijetu, ponajviše u Europi, zadržale restriktivne mjere dulje nego što se očekivalo.

Zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 posto

A to će usporiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom.



“Ograničenja na strani potražnje zbog mjera zaključavanja neutralizira dovoljno smanjenje ponude, što koči značajniji pad i rast cijena”, rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici koordinirano smanjuju ponudu za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

U siječnju su članice disciplinirano provodile dogovor, a Saudijska Arabija najavila je da će u veljači i ožujku smanjiti proizvodnju za dodatnih milijun barela dnevno.

Potporu cijenama pružio je i pad američkih zaliha nafte u prošlom tjednu, kao i procjene da bi američka proizvodnja u veljači trebala blago pasti.

S druge strane, rast cijena ograničen je zbog daljnjeg širenja koronavirusa i pojave novih sojeva te problema u provođenju cijepljenja protiv covida-19.

“Očekivani rast globalne potražnje za naftom uvelike ovisi o tempu distribucije cjepiva protiv covida-19. Bilo kakvo posustajanje u programima cijepljenja potkopat će snagu oporavka globalne potražnje za naftom”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Anketa Reutersa pokazuje da analitičari očekuju kretanje cijena nafte na sadašnjim razinama veći dio ove godine, dok bi prema kraju godine oporavak gospodarstava trebao dobiti na zamahu, što bi potaknulo i potražnju na naftom.

Prošle su godine zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 posto.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI