Bidenov kandidat za šefa CIA-e: Grabežljiv stav kineske vlade predstavlja ‘naš najveći geopolitički izazov’

Kina predstavlja najveću prijetnju za Sjedinjene Države, rekao je u srijedu kandidat Joea Bidena za direktora CIA-e William Burns, koji je obećao da će američka obavještajna agencija biti neovisna o politici.

Na međunarodnoj sceni “sve složenijoj i kompetitivnijoj”, “grabežljiv” stav kineske vlade predstavlja “naš najveći geopolitički izazov”, rekao je bivši diplomat tijekom saslušanja pred obavještajnim povjerenstvom Senata, koji treba potvrditi njegovo imenovanje.

“Kao što je naglasio predsjednik Biden, prednost pred Kinom je bitna za našu nacionalnu sigurnost sljedećih desetljeća”, rekao je Burns (64). “Za to je potrebna dugoročna strategija, jasna i uz podršku dviju stranaka, uz potporu domaćih reformi i uz pouzdane obavještajne podatke”.

U interesu Washingtona i Pekinga je zajednički rad na klimatskim promjenama i neširenju nuklearnog naoružanja. Bivši drugi čovjek američke diplomacije je upozorio da “kineski režim sustavno jača svoje kapacitete krađa intelektualnog vlasništva, provodi represiju svog naroda, maltretira susjede, širi svoju moć u svijetu i jača svoj utjecaj unutar američkog društva”.

CIA je posljednjih godina na meti kineskih obavještajnih službi, koje su regrutirale više agenata i diplomata. Prije desetak godina Peking je uspio razbiti mrežu doušnika američke obavještajne agencije u Kini



Burns je naglasio da će bitka za tehnološku nadmoć u obavještajnom području, među kojima i umjetna inteligencija, biti ključni element njegove misije.

Williams Burns će zamijeniti Ginu Haspel, prvu ženu na čelu CIA-e, čiju je karijeru zamrljala njezina sporna uloga u programima mučenja nakon napada 11. rujna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI