Biden kaže da vlada mora pomoći Amerikancima ekonomski pogođenima pandemijom

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak kako se gospodarska kriza u SAD-u produbljuje i da vlada mora poduzeti korake kako bi pomogla Amerikancima pogođenim krizom zbog koronavirusa.

Vlada mora djelovati “odlučno i odvažno” kako bi pomogla Amerikancima koji su suočeni sa smanjenim prihodima i “jedva se drže”, kazao je Biden predstavljajući u Bijeloj kući plan gospodarske pomoći zbog koronavirusa.

Biden je kazao da njegov 2 tisuće milijardi dolara vrijedan plan gospodarske pomoći, namijenjen suočavanju s devastirajućim posljedicama pandemije koronavirusa, ima potporu poslovnog svijeta, radnika i bankarskog sektora.

“Velik dio Amerike je pogođen. Virus se širi…Obiteljima nedostaje hrane. Ljudima prijete deložacije. Sve se više gubi posao. Trebamo djelovati. Bez obzira kako gledate na to, moramo djelovati”, rekao je Biden pripremajući se potpisati izvršne uredbe koji se odnose na trenutačnu financijsku pomoć ugroženim obiteljima i pomoć oko prehrane djece.

“Budemo li djelovali sada naše će gospodarstvo biti snažnije i na kraći i na duži rok”, rekao je govoreći o planu koji treba dobiti potporu Kongresa.



Prema podacima Bijele kuće, više od 10 milijuna ljudi je nezaposleno, a 29 milijuna odraslih i 12 milijuna djece suočava se s krizom gladi u Sjedinjenim Državama.

Biden je istaknuo kako je idućih mjeseci potrebna pomoć pandemijom pogođenom gospodarstvu. Neki republikanci u Senatu već su iskazali otpore takvom planu, s obzirom da je vlada od ožujka uložila u gospodarstvo već tisuće milijardi.

Predsjednik Biden u petak je potpisao naloge za brže izdavanje čekova za pandemijske poticaje ugroženim obiteljima i povećanu pomoć u hrani za djecu koja se obično oslanjaju na školsku prehranu, nastojeći tako ublažiti teret Amerikancima dok Kongres pregovara o predloženom paketu gospodarskih poticaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI