SVIJEĆE GORE DILJEM HRVATSKE: Građani odaju počast žrtvama i nestalima

Izvor : Dusko Jaramaz/PIXSELL

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u srijedu navečer pale se svijeće i lampioni diljem Hrvatske.

Kako bi se prisjetili svih stradalih u Vukovaru u krugu tvornice Borovo u srijedu su položeni vijenci u spomen na 337 poginulih i nestalih radnika Borova u velikosrpskoj agresiji u Domovinskom ratu.

Uz vijence hrvatske Vlade u znak sjećanja na sve poginule, vijence su položili i predstavnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca održan je radni sastanak sa članicom Uprave Borovo Gordanom Odor i njezinim suradnicima.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika “Hrvatski domobran”, u Parku Kralja Držislava, u Osijeku je u srijedu obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanj na žrtvu Vukovara i Škabrnje.



Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je “Vukovar mjesto na kojem se Hrvatska obranila te zaustavljena velikosrpska agresija na istoku Hrvatske, čime je Osijeku i Vinkovcima omogućeno da se bolje vojno organiziraju i pripreme za ono što je dolazilo nakon okupacije Vukovara”.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako se za 30. obljetnicu stradanja Vukovara s posebnim pijetetom sjećamo žrtve svih hrvatskih branitelja, koji su uložili nadljudske napore u najtežim trenucima Domovinskog rata te svih poginulih i nestalih branitelja i civila.

Istaknuo je kako mlade naraštaje danas trebamo podsjećati na herojstvo Vukovara i hrvatskih branitelja te graditi budućnost mira.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavljeno je u Vukovarskoj ulici, gdje su svijeće tradicionalno upalili učenici 34 osječke osnovne i srednje škole.

U Splitu se pale svijeće za Vukovar

U znak sjećanja na herojsku obranu grada Vukovara u srijedu predvečer na početku Vukovarske ulice u Splitu, pokraj spomenika “I u mom gradu Vukovar svijetli” počele su se paliti svijeće, a prije toga postavljena je maketa Vodotornja koju su izradili učenici splitske Obrtno-tehničke škole.

Nekoliko sati prije početka paljenja svijeća i molitve, pokraj spomenika je postavljena maketa vukovarskog Vodotornja. Kako su rekli učenici, maketu su izradili u spomen na sve žrtve Vukovara i Škabrnje.

U ime Grada u Vukovarskoj ulici bili su zamjenici gradonačelnika Splita Ivice Puljka, koji je otputovao u Vukovar, Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić.

Svijeću za sve poginule pod maketom vukovarskog Vodotornja u Splitu je zapalio i župan Blaženko Boban, koji je tom prilikom rekao da u 16 gradova Hrvatske večeras svijetli Vukovar, “ali ne radi nas koji smo to prošli, već radi generacija koje dolaze”.

Podsjetio je kako je uistinu puno ljudi devedesetih godina sa svojim idealima krenulo u stvaranje Hrvatske.

“Mnogi zaista te ideale nisu ni dočekali, ali su ih živjeli. Večeras, kao i zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući učenicima Obrtno-tehničke škole u Splitu imamo maketu vukovarskog Vodotornja. Prošle godine su izradili bijele križeve, a današnji Vodotoranj je simbol slobode i stvaranja samostalne Hrvatske. Djeca su to izrazila na svoj način”, rekao je Boban.

Dodao je kako će na taj način i ubuduće s mlađim naraštajima iz srednjih škola izrađivati simbolične makete koje će podsjećati na te dane stradanja, ali i ponosa i slave.

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te obilježavanja 30. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje, predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske ratne mornarice, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i braniteljskih udruga jutros su položili cvijeće na groblju branitelja na Lovrincu.

Građani svijeće pale i u ostalim gradovima diljem Hrvatske – u Zagrebu, Rijeci, Crikvenici, Dubrovniku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI