SVI SA ZEBNJOM IŠČEKUJU UTORAK: Što će odlučiti Plenković i Vlada i kako će pomoći malim distributerima goriva?

Davor Zunic/Cropix

Mjera za zamrzavanje cijena goriva istječe u utorak i svi sa zebnjom iščekuju što će se dogoditi.

Premijer Andrej Plenković poručuje da će Vlada pričekati tijekom vikenda i razmotriti sve podatke te vidjeti kakva je situacija na tržištu i kakvi su dvotjedni izračuni. Procjenjuje se da će cijene dizela i benzina malo varirati, objavio je HRT.

Udruga malih distributera goriva uputila je još jedan apel predsjedniku Vlade i ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću.

Traže razumijevanje teške poslovne situacije u kojoj su se nastavno na ovu Odluku našli, kao i donošenje nove Uredbe koja će im omogućiti normalno poslovanje.

Podsjećaju kako mali distributeri goriva, nakon zamrzavanja cijena goriva i uredbe kojom se fiksiraju veleprodajne cijene, gomilaju milijunske gubitke koji su nenadoknadivi, što posljedično ugrožava njihov opstanak, a time i gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj. Zbog svega toga pokrenuli su i akcije zatvaranja benzinskih postaja diljem Hrvatske te ih djelomično i privremeno prekinuli nakon informacije da će Vlada saslušati i velike distributere goriva koji su im iskazali podršku.



Iz Udruge ukazuju i na problem u opskrbi naftnim derivatima s kojim se suočavaju mnogi članovi Udruge diljem Hrvatske, zbog čega su neke benzinske postaje i dalje zatvorene.

Što od utorka očekuju u Udruzi malih distributera nafte i naftnih derivata, za HTV je govorio Armando Miljavac, predsjednika te udruge.

“Smatramo da ima prostora za smanjenje cijena u nabavi i da bi to trebalo implementirati na hrvatsko tržište. Ne znamo kojom se logikom vodi Vlada i na koji će na način procesuirati te cijene. Mi smo poslali pismo Plenkoviću i ministru gospodarstva s točnim izračunima poslovanja malih distributera gdje se vidi koji su naši stvarni gubitci od veljače kad je počelo smanjivanje marži, pa bi bili jako sretni kad bi nam netko odgovorio na koji način misle da mi možemo preživjeti”, rekao je Miljavac.

Dodao je kako mali distributeri najavljuju nova zatvaranja crpki i poduzeća.

“Mi smo u dobroj vjeri bili prekinuli prekid rada benzinskih postaja sukladno naznakama da će se razmotriti naša situacija. Nažalost, jedan dio kolega nije mogao otvoriti jer nemaju goriva niti imaju sredstva za to gorivo. U svakom slučaju, velik dio malih distributera odmah je prestao s radom, a u neko dogledno vrijeme mislim da ćemo svi morati zatvoriti”, naglasio je.

Govorio je o tome kako je, prema njegovom mišljenju, jedino rješenje da se cijene liberaliziraju, da se pomogne onim građanima kojima je stvarno potrebno sa subvencijom za gorivo, da se firmama vrati kroz povrat trošarina njihov dio koji ih opterećuje u poslovanju.

“Najmanje koristi od ovoga imaju najsiromašniji. Očekujemo da će nove mjere ići u tom smjeru da tržište funkcionira kako treba, da imamo dovoljno robe”, zaključio je Miljavac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI