SVE ZEMLJE EUROPODRUČJA IMAJU ISTE NOVČANICE DOK SU KOVANICE RAZLIČITE: Evo što sve treba znati o zamjeni kune eurom i podizanja novaca na bankomatima

Foto: Pixabay/Ilustracija

Dan ulaska u eurozonu i zamjena kune eurom sve je bliže pa stoga trebamo imati određene informacije kako bi se taj proces što lakše obavio. U opticaju će biti dvije serije novčanice od kojih je prva serija izdana 2002. godine te se izdaje u 7 apoena – 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura. Druga serija, koja od 2013. do 2019. postupno zamjenjuje prvu, izdaje se u 6 apoena. No, najveća novčanica od 500 eura više se ne izdaje, ali je i dalje u opticaju, objavio je HRT.

“S njom se može normalno plaćati i može biti sredstvo štednje”, rekla je Petra Poldrugač, direktorica Direkcije nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Istaknula je kako su obje serije novčanica jednako važeće, iako im se dizajn razlikuje.

Poldrugač je naglasila da se kovanice eura razlikuju za svaku državu euro područja, ali su novčanice svugdje iste.

Sve euro novčanice imaju svoja zaštitna obilježja koja se provjeravaju jednako kao i na novčanicama kune.



Podsjetimo, euri će se na bankomatima moći podizati od 1. siječnja 2023. godine.

“Važno je napomenuti da se od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. na bankomatima neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine, bez obzira čiji ste klijent. Od 1. siječnja 2023. do 15. siječnja 2023. moći će se podizati euri bez naknade, a od 15. siječnja svi bankomati već će biti prilagođeni te će isplaćivati isključivo eure”, rekla je Poldrugač.

Na kraju je uputila poruku građanima da ako imaju određene količine gotovog novca polako to polože na svoje bankovne račune jer će se to automatski konvertirati u eure prema fiksnom tečaju, i to u ponoć 24. prosinca .2022.

“Onda će se s 1. siječnja 2023. moći podizati euro novčanice i kovanice”, zaključila je  Poldrugač.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI