SVE VEĆA ZABRINUTOST OKO NUKLEARNE ELEKTRANE U ZAPORIŽJU: Posljednje aktivne jedinice isključene iz mreže

Foto: EPA/Zaporizhzhya NPP

Iz Energoatoma su poručili u četvrtak kako su se ugasila zadnja dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižje.

Inače, nukelarka je pod ruskom okupacijom, a do gašenja je došlo nakon požara koji je oštetio električne vodove.

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električno mrežom, priopćio je Energoatom.

“Rezultat toga je da su dvije posljednje aktivne jedinice isključene iz mreže”, dodala je tvrtka.

Naglasila je kako sigurnosni sustavi nuklearke funkcioniraju normalno te da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu.



Tjednima su se Moskva i Kijev međusobno optuživali za nekoliko bombaških napada u blizini nuklearke koja ima šest reaktora ukupnog kapaciteta 6000 megavata i koju su od ožujka okupirale ruske trupe.

Ukrajina Rusiju optužuje da skladišti teško naoružanje u elektrani, koristeći ju kao bazu za udare na ukrajinske položaje. Moskva sa svoje strane opovrgava da je u tvornici postavila oružje i tvrdi da tamo postoje samo jedinice koje održavaju sigurnost.

Rusija zauzvrat optužuje ukrajinske snage za izvođenje napada dronovima na to nuklearku. UN je pozvao na postavljanje demilitarizirane zone oko elektrane kako bi se zajamčila sigurnost lokacije i omogućila inspekcijska misija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI