SVE SU BLIŽE PARLAMENTARNI IZBORI: ‘Ne bude li promjene u granicama izbornih jedinica na način da glas svakog birača približno jednako vrijedi, moguće je da se oni proglase neustavnima’

Goran Mehkek/Cropix

Kakvi će biti sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj i hoće li se nešto mijenjati u njihovoj provedbi još uvijek nije poznato. Ne bude li promjene u granicama izbornih jedinica na način da glas svakog birača približno jednako vrijedi, moguće je da se oni proglase neustavnima.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio je novo upozorenje Ustavnog suda.

“Na Saboru je da uredi to pitanje jer držim da bi utjecalo na ustavnost izbora kada bi se oni proveli bez promjene izbornih jedinica. Ne mogu u ovom trenutku zamisliti da bi se sljedeći izbori mogli održati po sadašnjim izbornim jedinicama. Nakon popisa stanovništva utvrđeno je da su odstupanja još veća nego što su bila 2010. godine, kada je Ustavni sud izašao s izvješćem koje Sabor do danas nije poštivao”, rekao je Šeparović.

Trenutno se ne priprema novi Zakon o izbornim jedinicama pa se stoga zasad samo spekulira o tome da bi vladajući HDZ htio cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedinicu.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su poručili kako se “prije izmjena radi detaljna analiza postojećeg sustava, a kada budu imali nešto konkretnije, obavijestit će javnost”.



Podsjetimo, Hrvatska ima deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika. U XI. izbornoj jedinici se biraju tri zastupnika dijaspore, a XII. izborna jedinica bira zastupnike nacionalnih manjina.

Pritom odstupanja u broju birača između izbornih jedinica po zakonu ne smiju biti veća/manja od 5 posto u odnosu na prosjek. No, u sedam izbornih ciklusa do sada su odstupanja bila veća od 5 posto pa se broj glasova potrebnih za saborski mandat bitno razlikuje od jedinice do jedinice, što dovodi do nepravedne raspodjele mandata.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI