SVE O SUKOBU ZA FOTELJU: Hoće li Ružu zamijeniti Pauletić ili Litre? Evo što kažu Tomašić i Pauletić! Ovaj odgovor bit će presudan…

Foto: Pixsell

Veliki prijepori pojavili su se između Domovinskog pokreta Miroslava Škore i Hrvatske konzervativne stranke, naše europarlamentarke Ruže Tomašić.

Naime, Ruža Tomašić koja je na parlamentarnim izborima dobila povjerenje građana za ulazak u Hrvatski sabor svoje će mjesto prepustiti Marku Milanoviću Litreu, članu HKS-a, potvrdila je zas naš portal Tomašić.

I sve bi to bilo u redu, da se nije pojavio problem s gospodinom Robertom Paultetićem, članom Domovinskog pokreta.

Naime, Robert Pauletić odlučio je da će on u Saboru zamijeniti Ružu Tomašić, koja je osvojila zastupnički mandat na koalicijskoj listi koju je okupio Miroslav Škoro. ali želi do lipnja iduće godine ostati u Europskom parlamentu.

Pauletić je na toj listi u desetoj izbornoj jedinici dobio više od deset posto preferencijskih glasova i tu se pojavio problem.



Gospodin Pauletić smatra da ima zakonsko pravo ući umjesto Ruže Tomašić u Sabor, koja pak ovo mjesto želi prepustiti Litreu, ponajprije kako bi, kaže , dovršila posao u Europskom parlamentu, gdje uživa veliki ugled, i gdje je već ostvarila zavidne rezultate po pitanju rješavanja problema hrvatskih ribara, a za Litrea je kazala kako je riječ o mladom sposobnom čovjeku, koji je napravio velik posao i za nju, i za Domovinski pokret i gospodina Pauletića u kampanji za parlamentarne izbore, davši do znanja kako smatra da je zbog toga zaslužio ući u Sabor umjesto nje.

U Zakonu o izborima zastupnika  u Hrvatski sabor navodi se slijedeće:

”Članak 20.

Listu za izbor zastupnika u Sabor može samostalno predložiti jedna politička stranka, te dvije ili više političkih stranaka (koalicijska lista).”

”Članak 42.

Zastupnici imaju zamjenike koji obnašaju tu dužnost ako zastupniku mandat miruje ili prestane prije isteka vremena na koje je izabran.

Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi političke stranke zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i zastupnik kojem je mandat prestao ili mu miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka koja je bila predlagatelj kandidacijske liste.
Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s te liste i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje.
Zastupnika izabranog na neovisnoj listi zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i zastupnik kojem je mandat prestao ili mu miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada ga zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste.
Zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi političke stranke koja je nakon provedenih izbora brisana iz registra političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i zastupnik kojem je mandat prestao ili mu miruje. Na određivanje zamjenika na odgovarajući se način primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijskom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada ga zamjenjuje prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste.
Zastupnika izabranog u izbornoj jedinici za izbor zastupnika nacionalnih manjina zamjenjuje zamjenik izabran u istoj izbornoj jedinici.”

Narodne novoine objavile su pak Odluku o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (»Narodne novine«, br. 116/99., 109/00. – vjerodostojno tumačenje, 53/03., 167/03. – Odluka o nedavanju vjerodostojnog tumačenja, 44/06. – Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, 19/07., 20/09. – vjerodostojno tumačenje, 145/10., 24/11. – Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, 93/11. – Odluka Ustavnoga suda Republike Hrvatske, 19/15., 66/15. – pročišćeni tekst i 104/15. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), gdje se navodi slijedeće:

I.

Ne daje se vjerodostojno tumačenje članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (»Narodne novine«, br. 116/99., 109/00. – vjerodostojno tumačenje, 53/03., 167/03. – Odluka o nedavanju vjerodostojnog tumačenja, 44/06. – Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, 19/07., 20/09. – vjerodostojno tumačenje, 145/10., 24/11. – Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, 93/11. – Odluka Ustavnoga suda Republike Hrvatske, 19/15., 66/15. – pročišćeni tekst i 104/15. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske).

II.

Ova Odluka zajedno s obrazloženjem objavit će se u »Narodnim novinama«.

Obrazloženje

Odredba članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor (»Narodne novine«, br. 116/99., 109/00. – vjerodostojno tumačenje, 53/03., 167/03. – Odluka o nedavanju vjerodostojnog tumačenja, 44/06. – Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske, 19/07., 20/09. – vjerodostojno tumačenje, 145/10., 24/11. – Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, 93/11. – Odluka Ustavnoga suda Republike Hrvatske, 19/15., 66/15. – pročišćeni tekst i 104/15. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske) nedvojbeno određuje da se na određivanja zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju, a ako na listi nema tako određenog kandidata koji bi zamijenio zastupnika, tada zamjenika određuje politička stranka kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje. Da je zakonodavac htio da zamjenika izabranoga zastupnika određuje politička stranka, izostavio bi riječi: »na odgovarajući način se primjenjuju odredbe ovoga Zakona o preferencijalnom glasovanju«.

Sukladno navedenom nema potrebe za davanjem vjerodostojnog tumačenja navedene odredbe.”

Zbog svega navedenog kontaktirali smo gospodina Pauletića. Upitan hoće li ući u Sabor umjesto gospođe Ruže Tomašić, a što mu daje za pravo Članak 42. Zakona o izborima zastupnika  u Hrvatski sabor, a s obzirom na navode u Novomlistu, upitali smo ga je li njegov ulazak u sabor dogovoren između Domovinskog pokreta i HKS-a, odnosno gospođe Tomašić, s obzirom na polemike oko ulaska gospodina Marka Milanovića Litre kao zamjenika gospođe Tomašić, gospodin Pauletić je odgovorio:

”Ako gospođa Ruža Tomašić odustane od mandata u Saboru i ako je po zakonu mijenjam ja, a čini se da je tako, i to prema nekim prijašnjim slučajevima, kao i prema Odluci o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 42. stavka 3. što ga je 2018. objavio Hrvatski sabor u Narodnim novinama, ističem da ću svoje pravo iskoristiti i tako ispuniti obavezu prema gotovo 4000 birača u Dalmaciji koji su zaokružili moje ime, i to kao drugog na listi.
Mogući prethodni dogovori oko “nasljeđivanja” toga mandata mene ne obavezuju jer u njima nisam sudjelovao. Napominjem da ću, ako državna tijela donesu odluku da ja mijenjam gospođu Tomašić (naravno, pod uvjetom da ona uopće odustane od mandata) imati podršku vodstva Domovinskog pokreta. Vjerujem da će se zakon protumačiti kao i u prijašnjim slučajevima, te prema Odluci koju sam spomenuo, a koju je 2018. sačinio sam Hrvatski sabor. To je po mome mišljenju jedina logična odluka”, odgovorio je gospodin Pauletić.

Ruža Tomašić pak, ima drugačiji odgovor, a zbog svega se obratila i Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, od kojih odgovor još nije dobila. Ipak, Tomašić nam je objasnila o čemu je riječ.

Ponajprije, Tomašić je kazala kako ju fotelja kao takva ne zanima, već posao kojega ima za dovršiti, a tu prvenstveno misli na onaj u Europskom parlamentu, zbog čega smatra da će Hrvatskoj biti korisnija tamo, nego u našem Saboru. No, ono što je bitno, a što je kazala Tomašić jest da je dogovor oko ulaska gospodina Litrea bio iskomuniciran s Domovinskim pokretom prilikom dogovora oko ulaska u koaliciju za parlamentarne izbore, a za što tvrdi, postoji i pisani dogovor. Ukoliko je tome tako, razvidno je kako će Tomašić u Saboru doista zamijeniti Litre, posebno kada se uzme u obzir Članak.20 Zakonu o izborima zastupnika  u Hrvatski Sabor. 

Gospođi Tomašić je čudno što se sada događa ova situacija s gospodinom Pauletićem, no vjeruje kako će Mandatno-imunitetno povjerenstvo potvrditi ono što i ona tvrdi, a to je da će ju u Saboru zamijeniti gospodin Litre.

Upitana kako je na cijelu situaciju reagirao čelnik Doomvisnkog pokreta, Miroslav Škoro, te postoji li s njim neki prijepori, Tomašić nije imala što komentirati, već je samo dodala kako očito gospodin Pauletić želi ući u Sabor, a sada za isti i traži način.

Kako će se ovan eugodna situacija završiti, vjerojatno ćemo znati idući tjedan, kada dođe odgovor od Mandatno-imunitenog povjerenstva kojemu se obratila gospođa Tomašić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI