Sve manje tražitelja azila, sve više sezonaca

Zeljko Puhovski/Cropix

OECD je u srijedu predstavio podatke o ovogodišnjim globalnim migracijama. U dokumentu “International Migration Outlook” stoji da je broj tražitelja azila u 36 zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj u 2018. pao za 35 posto.

Broj zahtjeva za azilom smanjio se na 1,07 milijuna u 2018. godini, nakon rekordnih 1,65 milijuna godišnje u 2015. i 2016.

U Njemačkoj se broj tražitelja azila smanjio 18,3 posto – na 162.000.

Iako se broj izbjeglica koji dolaze u Njemačku smanjio, uočen je porast broja onih koji u tu zemlju dolaze u potrazi za poslom, kazao je OECD-ov stručnjak za migracije Thomas Liebig.

Do kraja 2018. godine, oko 70 posto migranata uspjeli su pronaći posao u Njemačkoj, premda su za te poslove često bili previše kvalificirani i potplaćeni.



Prema Angelu Gurriau, glavnom tajniku OECD-a, Poljska je postala glavno odredište za radnike na privremenom radu, s porastom od 32 posto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu.

“Značajno povećanje radnika na privremenom radu znak je dinamičnosti na tržištu rada OECD-a ali i njihove integracije”, kazao je Gurria u Parizu. “Radnici na privremenom radu donose vještine i znanja koja su potrebna poslodavcima”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI