Sve institucije BiH dale dozvolu za naoružavanje policije Republike Srpske

Srdjan Ilic/PIXSELL

Sve relevantne institucije zadužene za nabavu i nadzor trgovine naoružanja u Bosni i Hercegovini, uključujući i Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH, dale su odobrenje za uvoz 2.500 pušaka za potrebe MUP-a Republike Srpske, objavili su u četvrtak mediji u BiH nakon što se proteklih dana špekuliralo o razlozima naoružavanja ovoga entiteta.

Nakon što je MUP RS-a zatražio nabavu naoružanja iz Republike Srbije odobrenje su dali ministarstvo vanjskih poslova BiH, ministarstvo obrane BiH, ministarstva sigurnosti BiH te Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.
Najprije je ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, član Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, upozorio na naoružavanje pripadnika MUP-a RS-a, nakon čega je više lokalnih i regionalnih medija upozorilo na opasnost od naoružavanja policije entiteta čiji se predsjednik Milorad Dodik zauzima za njezino odcjepljenje od BiH. Zabrinutost zbog naoružavanja, ali i zbog pojave nelegalnih kampova za vojnu obuku izrazilo je i američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI