SUTRA ĆE SE SVE ZNATI: Plenković najavio odluku hoće li Hrvatska zaustaviti cjepljenje Astrazenecom

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković novinarima je davao izjavu a sve je uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a najviše zanimalo kako premijer vidi situaciju za i oko cjepiva AstraZeneca.

Naš predstavnik iz HALMEDA danas je sudjelovao na sastancima EMA-e. U ovom trenutku neke države iz opreza donose mjere obustave cijepljenje, a naš stav je da temeljito sve ispitamo. Za sada, iz onoga što mi govore stručnjaci, nema promjena. Sutra ćemo vidjeti objedinjeni stav EMA-e”, rekao je Plenković.

Plenkovića su također pitali zašto smo se odlučili na to cjepivo.

“Naručivanje cjepiva krenulo je prije ljeta. Prvo cjepivo koje je u tom trenutku bilo najbliže da bude gotovo bilo je AstraZenecino. Mi smo, kao i druge zemlje, naručili baš to cjepivo u najvećoj količini. Do sada smo naručili 8,7 milijuna doza od svih kompanija”, kaže Plenković.

Nije se moglo pretpostaviti da će doći do do problema s proizvodnjom cjepiva, dodao je premijer.



Plenković navodi da će u ožujku doći nove količine cjepiva u Hrvatsku.

“Cijeli proces pregovaranja na razini Europske unije dirigiran je od strane Europske komisije. Oni su željeli učiniti maksimalno što su mogli u tom trenutku, no ugovorne obveze nažalost nisu ispunjene. Naravno da, ako kažem da smo do sada naručili 8,7 milijuna doza, to nije apstraktna informacija nego je informacija potkrepljena dokumentima”, rekao je Plenković.

Za nastavak cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj navodi kako je odluka struke. “Koliko ja razumijem problemtiku , stav EMA-e je da prevladavaju koristi cjepiva u odnosu na nedostatke”, dodao je Plenković.

O COVID certifikatima navodi kako će oni otvarati mogućnost zemljama poput Hrvatske da imaju turističku sezonu. Navodi da bi se sve moglo izdefinirati u iduća tri mjeseca.

Podsjećamo da je  nakon što su to učinile brojne druge europske zemlje, i Njemačka je danas zaustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI