SUSRET KOJI SU SVI ČEKALI! Plenković izvjestio o glavnoj vijesti: ‘Austrija podržava ulazak RH u Schengen’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednik vlade Andrej Plenković primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera u Banskim dvorima.

Podsjetimo, austrijski ministar unutarnjih poslova proteklog je tjedna uzbunio hrvatsku javnost izjavama da Hrvatska neće dobiti podršku Austrije za pristup Schengenu zbog problema koje ts zemlja ima s ilegalnim migracijama što je pokazalo, kako je rekao, da ‘Schengen ne funkcionira i da ga zato ne treba ni širiti’.

Austrijski kancelar Nehammer jučer je dao izjavu u kojoj je pak iznio drastično drugačiji stav da Austrija neće stavljati nikakvu prepreku na hrvatski ulazak u Schengen.

“Odnosi s Austrijom su u zadnjih 30-ak godina među najrazgranatijima od brojnih država s kojima RH surađuje otkako je međunarodno priznata”, rekao je Plenković na početku presice nakon sastanka dvaju izaslanstava.

“Mi smo danas raspravljali i o najvažnijoj temi uoči ovog posjeta, a to je završna 2 tjedna uoči odluke o hrvatskom članstvu u Schengenu. Ovo je bila prigoda da kancelaru još jednom pojasnimo što je sve RH učinila od 2016. do danas”, kaže Plenković.



“Poručio sam svima da smo spremni pojasniti bilo koji detalj. To smo učinili i danas, ne u kontekstu nekih specifičnosti RH ili problema, nego u širem kontekstu s kojim je Austrija suočena, a to je problem da se u Austriji da se snažno povećao broj tražitelja azila. Dinamika ilegalnih migracija preko balkanske rute se povećala, imamo oko 130.000 zabilježenih migranata. I s te strane smo svjesni posebnih zabrinutosti s kojima se susreće Austrija”, rekao je naš premijer.

“Ono što je dobro i što smo zajednički utvrdili da ti ljudi koji su došli u Austriju ne dolaze preko RH, nego iz teritorija drugih zemalja. Zajedno smo zaključili da će RH cijeniti austrijsku potporu za ulazak u Schengen”, rekao je Plenković, pa dodao da je “itekako zadovoljan današnjim susretom i potporom kancelara da Hrvatska pristupi Schengenu i kad se to dogodi, da se osnaži politika čuvanja granica”.

“Ohrabrujuća je i najava EK koja je spremna napraviti poseban akcijski plan za istočnomediteransku i balkansku rutu, koja bi skinula pritisak s Austrije. Veselim se nastavku razgovora i siguran sam da je ovaj posjet dobro planiran u posjetu tajminga i sadržaja”, kazao je Plenković.

Potom je riječ uzeo njegov austrijski kolega Nehammer. Austrijski kancelar  također se osvrnuo na bliske gospodarske veze kazavši da je Hrvatska pouzdan partner te da se radi o dobrom tržištu. Pored toga, postoje i kulturne i povijesne veze, a u vremenima kao što su danas posebno treba istaknuti i sigurnosne veze i suradnju.

Austrijski kancelar čestitao je Hrvatskoj na ulazak u eurozoni. Govorio je o migracijama.

“Imamo ogroman pritisak i stavlja nas sve to pred velike izazove. Od 2015. godine imamo migrante, a sada imamo i Ukrajince i Ukrajinke koji traže utočište u Austriji. Zadivljen sam koliko je velika naša spremnost da im pomognemo. Moramo se ponovo pozabaviti temu ilegalnih emigracija. Imamo dodatne zahtjeve za azil i sve te ljude treba smjestiti”, kazao je.

“Imamo više od 100.000 ilegalnih migranata, dosta njih nije registrirano. Radi se o političkom problemu. Raspravljamo o proširenju Schengena, a vidimo da Austrija ima problem sa zaštitom granica. Po našem mišljenju to ne može tako ići”, kazao je.

Otkrio je i da će se posebno glasati za ulazak Hrvatske u Schengen, a posebno za ulazak Bugarske i Rumunjske  u Schengen. Kaže da su potrebne nove mjere i da očigledno Schengen ne funkcionira, s obzirom na to da migranti dolaze s drugih ruta, ali ne iz Hrvatske.

“Sve ovo neće pogoditi Hrvatsku, već ćemo postaviti dodatne zahtjeve prema Komisiji jer ovaj sustav ne fukncionira. Trebat će nam nova direktiva”, kazao je.  “Podržat ćemo pridruživanje Hrvatske Schengenu, ali ćemo biti jako kritični kada se radi o Bugarskoj i Rumunjskoj”, dodao je.

Plenković je potom potvrdio kako Austrija podržava ulazak Hrvatske u Schengen. Govorio je i o jačanju granica.

“Ne može Austrija biti u poziciji kao da je zemlja prvog ulaska, a zapravo je u sredini. Mora biti suradnje između Mađarske i Srbije. Govorili smo da je i broj migranata koji dolaze iz Hrvatske jako mali”, kazao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI