SUMNJA IZAZVALA INSPEKCIJSKI NADZOR: Beroš: ‘Privremeno je obustavljena transplantacija s nesrodnih živih donora’

Screenshot/N1

Ono što smo dosad mogli samo čitati da se događa u nekim drugim zemljama očito se pogđalo događati i u Hrvatskoj. Naime, postoji sumnja na prve slučajeve trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb iz 2019. godine.

Nakon svih utvrđenih činjenica, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, objavili iz Ministarstva. Predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori zbog povrede Kodeksa medicinske etike, a zatim Državnom odvjetništvu.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe da je riječ o trgovini organima odgovorili priopćenjem.

Tvrde da se “sve transplantacije provode po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika”.

Podsjetimo, UNA TV prošli je tjedan objavila dokumentaciju i informacije da su 2019. godine u KBC-u Zagreb obavljene dvije transplantacije bubrega s nesrodnih živih donora.



To je Ministarstvo zdravstva ocijenilo sumnjivim, a izvještaj o inspekcijskom nadzoru prošle je godine upućen DORH-u. Donori su bili muškarci iz Srbije i Kosova, u oba slučaja slabijeg imovinskog stanja.

O svemu se u srijedu u Bjelovaru očitovao ministar zdravstva Vili Beroš.

“Potpuno je jasno da moramo odgovoriti na aktualne zdravstvene potrebe. Mapiranje zdravstvenih potreba je ova Vlada napravila. Moramo se prilagoditi novim okolnostima i odgovoriti na nove izazove. U tom kontekstu će biti govora o izmjenama određenih djelatnosti. Možemo imati infrastrukturu i sve preduvjete, no treba razmišljati i o kadrovskim potencijalima koji čine zdravstveni sustav. Posebna cjelina u zdravstvenoj zaštiti posvećena je kadrovima, posebice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Njima moramo vratiti onaj značaj koji su imali ranije jer smo desetljećima zanemarivali upravo taj segment”, rekao je Beroš.

O sumnji na trgovinu organima odgovorio je da “ako se nešto na tom tragu dogodilo to je doista strašno, no daleko smo od definicije ‘trgovine organima'”.

“Zdravstvena inspekcija je otkrila određene sumnje na disfunkcionalnosti vezane uz sam proces. Ovaj specifični problem odnosi se na transplantacije s nesrodnih živih donora. Slučaj je upućen u DORH, a spis je upućen i Hrvatskoj liječničkoj komori. Privremeno je prekinut proces doniranja organa s nesrodnih živih darivatelja. Te nepravilnosti nisu značajne, ali odnose se na niz elemenata”, naglasio je ministar.

Dodao je kako je sumnja u određene nepravilnosti u procesu, a ne zbog sumnje u trgovinu organima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI