SUKOB JE ESKALIRAO: Vidović nema dileme tko je u pravu, Kosor ‘spustila’ Banožiću i stala na stranu Milanovića

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

Prvi put u povijesti bilo je zabranjeno ministru obrane obratiti se na događaju u Oružanim snagama te je ministar obrane Mario Banožić zatražio ostavku načelnika Glavnog stožera OS RH admirala Roberta Hranja.

Ovo je nastavak velikog sukoba ministra i predsjednika, a stižu i prve reakcije na ovaj dosad nezabilježen događaj.

Franko Vidović, predsjednika saborskog odbora za obranu, za N1 je komentirao posljednji sukob između predsjednika i ministra te je poručio da je zakon vrlo jasan.

“Nažalost, opet imamo situaciju da raspravljamo o oružanim snagama i to kadroviranju, smjenama u javnosti. Po meni to nije dobro. No, predsjednik RH jest Vrhovni zapovjednik oružanih snaga, tako piše u Ustavu i Zakonu o obrani.

Isto tako, načelnik Glavnog stožera je za provođenje zapovijedi i naredbi odgovoran isključivo i samo predsjedniku RH. Za provođenje odluka je odgovoran ministru. Sam predsjednik je rekao da je upotrijebio zapovijed. Prema tome, vrlo je jasno tko je tu u pravu kad je u pitanju zakon”, kazao je Vidović.



Analitičar portala Obris.org Igor Tabak komentirao je izjavu ministra Banožića, koji je rekao kako Robert Hranj ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga ako se ne može oduprijeti zahtjevima predsjednika.

“Ovo je jedno daljnje kompliciranje te nemile situacije, koje je stvarno bili teško za očekivati, tim više jer je stvar jako čudna. Zakon o obrani kaže da načelnika glavnog stožera imenuje vrhovni zapovjednik na prijedlog Vlade, a u stavku devet se veli da je razrješavanje dužnosti također nadležnost vrhovnog zapovjednika. Tu bi sam ministar trebao ići stepenicu iznad na razinu cijele Vlade i to mora biti formalan zahtjev što je zapravo jedno veliko kompliciranja situacije jer naravno i imenovanje idućeg načelnika mora biti stvar kompromisa.

Sukob predsjednika i ministra komentirala je i bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Joj pa ne može ministar obrane smjenjivati načelnika Glavnog stožera. Vrhovni zapovjednik oružanih snaga nešto se tu pita”, napisala je Kosor na Twitteru.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI