SUKOB ĆE POTPUNO ESKALIRATI! Milanović poslao novu poruku: ‘Ministar laže i uporno obmanjuje javnost’

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika stiglo je još jedno novo priopćenje. Umirovljenje brigadira Elvisa Burčula čini se i dalje diže nove tenzije.

Milanović se u priopćenju osvrće na najnovije izjave ministra obrane Marija Banožića a prenosimo ga u cijelosti:

“Ministar obrane Mario Banožić nastavlja iznositi neistine kako bi opravdao svoju odluku o prijevremenom umirovljenju zapovjednika PZB-e. Umjesto da objasni javnosti zašto je jednog uzornog, odlikovanog i najbolje ocijenjenog časnika HV-a preko noći potjerao iz vojske, ministar Banožić iznosi sljedeće laži:

1. Ministar tvrdi kako je u zadnji čas, dan prije isteka mandata zapovjednika PBZ-e, dobio prijedlog da mu se mandat produlji za dva i pol mjeseca, do kraja 2021. godine. Ministar obrane laže. Ministar je pisani prijedlog načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja dobio 11. listopada 2021. godine. (Isti dostavljamo u prilogu.)

2. Ministar laže kad tvrdi kako je za prijedlog prvi put čuo od savjetnika Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, što nije istina. Savjetnik Lozančić je ministra došao pitati zašto ne želi odgovoriti na prijedlog da se brigadiru Burčulu produži mandat do kraja godine. Još jednom napominjemo kako su isto učinili dužnosnici Ureda PRH koji su izravno komunicirali i upozorili na to dužnosnike Vlade RH i Ureda predsjednika Vlade RH.



3. Ministar laže kad govori o tome kada je donesen zakon po kojem je brigadir Burčul umirovljen. Taj zakon je donesen 1999. godine i do danas je na snazi. Bez obzira otkad je zakon na snazi, ni jedan zakon ne daje jednom ministru ovlasti da šikanira vojnike, dočasnike i časnike po svojim političkim i osobnim kriterijima te ih preko noći tjera iz pobjedničke Hrvatske vojske. Žalosno je da Ministar obrane ne poznaje zakone i da do danas hrvatskoj javnosti nije objasnio zašto je jednog uzornog časnika preko noći potjerao iz Hrvatske vojske.

O količini laži koje iznosi ministar obrane govori i njegova tvrdnja da je brigadir Burčul mogao biti zapovjednik još godinu dana: naime, ne samo da nije želio da brigadir Burčul ostane zapovjednik još godinu dana, već nije želio da ostane na toj dužnosti ni dva i pol mjeseca, pa ga je odmah 20. listopada prijevremeno umirovio.

Ministar obrane i Vlada Republike Hrvatske izvršili su grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga Republike i Predsjednik Republike neće dopustiti da se na ovakav način postupa s vojnicima, dočasnicima i časnicima Hrvatske vojske. Ured Predsjednika, kao ni javnost, do danas nisu dobili odgovore zbog čega je brigadir Burčul umirovljen i pozivamo ministra da prestane lagati i da napokon kaže istinu o smjeni brigadira”, piše u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI