SUKOB BI PONOVNO MOGAO ESKALIRATI: Dva predsjednika moraju se dogovoriti oko imenovanja novih vojnih izaslanika

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Odnos između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića u posljednje se vrijeme doima kao prilično stabilan, posebice nakon konflikata koje su imali unazad nekoliko mjeseci, kada su polemizirali oko izbora predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda budući da je Milanovićeva kandidatkinja bila profesorica Đurđević koja nije naišla na odobrenje vladajućeg vrha.

Premda ni sudbina novog Milanovićeva favorita suca Radovana Dobronića nije najjasnija, odnose su navodno uspjeli stabilizirati Plenkovićev predstojnik Zvonimir Frka Petešić i jedan od najvažnijih članova Milanovićeva tima Orsat Miljenić te Mate Granić.

Ova trojka navodno smatra da je važno uspostaviti dijalog među vladajućim dvojcem te su uvjereni da su na dobrom tragu da do toga i dođe. Međutim, problem bi mogla predstavljati imenovanja za koja su obje strane zainteresirane i oko kojih je ranije bilo polemika.

Uz to što će uskoro morati po principu ‘pola pola’ odlučivati oko imenovanja veleposlanika, što navodno već sada ne ide po planu, Milanović i Plenković morat će se uskoro očitovati oko imenovanja novih vojnik izaslanika, s čime je MORH krenuo, riječ je o izaslanicima u Velikoj Britaniji, Irskoj te u SAD-u i Rusiji, a premda se radi o internom natječaju nakon kojega će povjerenstvo MORH-a voditi razgovore s prijavljenim kandidatima, nakon utvrđene liste prijedlog se dostavlja Uredu predsjednika, koji ionako svoj animozitet prema ministru Banožiću nikada nije ni pokušavao skriti.

Upućeni svjedoče da je ovo imenovanje vojnih izaslanika zapravo ključno za odnose između premijera i predsjednika te se vjeruje da će se ako se na tom polju uspiju usuglasiti, složiti i oko imenovanja veleposlanika, no do toga je ipak dug put, a Milanović i Plenković ionako svako malo prezentiraju tvrdu kohabitaciju pa stoga neki od njihovih suradnika vjeruju da je pitanje vremena kada će i na kojoj temi njihov odnos eskalirati.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI