Šuica: ‘Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrijednost EU’

Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog razlike u plaćama muškaraca i žena, žene tijekom života zarađuju manje pa stoga imaju manje mirovine i u starosti im prijeti veća opasnost od siromaštva.

Povodom prošlotjednog obilježavanja Međunarodnog dana žena, na današnjem plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održana je zajednička rasprava na temu ravnopravnosti spolova. Na plenumu se raspravljalo o tri izvješća Europskog parlamenta: „Ravnopravnost žena i muškaraca u Europskoj uniji 2014.- 2015.“, „Jednako postupanje prema muškarcima i ženama u pristupu i nabavi robe, odnosnu pružanju usluga“ i „Sredstva EU-a za ravnopravnost spolova“. U raspravi je sudjelovala zastupnica Dubravka Šuica, potpredsjednica Žena Europske pučke stranke (EPPW) i zamjenska članica Odbora za prava žena i jednakost spolova.

Zbog razlike u plaćama muškaraca i žena, žene tijekom života zarađuju manje pa stoga imaju manje mirovine i u starosti im prijeti veća opasnost od siromaštva.

“Iako je ravnopravnost žena i muškaraca jedna od temeljnih vrijednosti Europske unije još od 1957. godine kada je načelo jednake plaće za jednaki rad postalo dio Rimskog ugovora, žene u prosjeku zarađuju oko 16 % manje po satu od muškaraca. Više razloga doprinosi nižoj plaći; direktna i indirektna diskriminacija na radnom mjestu, sektori u kojima žene rade manje su plaćeni od onih u kojima dominiraju muškarci, žene nemaju isti pristup treningu, fondovima, manjak žena na menadžerskim pozicijama, rodne uloge i tradicija prilikom izbora zanimanja, te usklađivanje radnih i obiteljskih obveza“.

Budući da žene snose teret neplaćenog rada i brige za djecu, one obično rade kraće radno vrijeme. U EU žene čine većinu zaposlenih na pola radnog vremena te je u takvom radnom odnosu 34,9 % žena u usporedbi sa samo 8,6 % muškaraca. To ima negativan utjecaj na napredak u karijeri, mogućnosti izobrazbe, mirovinska prava te naknade za nezaposlene.  Zastupnica Šuica poručila je kako je više ulaganja i proračunskih sredstava potrebno usmjeriti za borbu protiv neravnopravnosti spolova jer nema napretka bez ravnopravne zastupljenosti muškaraca i žena u svim područjima, a pri završetku izlaganja zaiskrilo je oko moguće ratifikacije Istanbulske konvencije u Republici Hrvatskoj.

Ovo je prilika za najaviti konferenciju koju Dubravka Šuica organizira u Europskom parlamentu 21. ožujka 2017. na temu „ Jednakost žena i muškaraca na poslu i u politici“, a na kojoj će uz predstavnike Europskog parlamenta  i Europske komisije, sudjelovati i ekspertice iz Republike HrvatskeFacebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI