SUĐENJE SANADERU: Bivši premijer negira krivnju za ratno profiterstvo

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader u petak je kazao na suđenju kako nije kriv za ratno profiterstvo. Radi se o ponovljenom suđenju nakon što je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu.

Tako je ovo treće suđenje za ratno profiterstvo u Hypo banci. Sanader je nakon čitanja optužnice kazao kako nije zloupotrijebio ratno stanje kako bi stekao 3.6 milijuna kuna. Rekao je da ne zna kolika mu je mjesečna mirovina, no prije ovrha ona je iznosila 8.500 kuna.

“Na kraju dokaznog postupka ću iznijeti obranu”, kazao je bivši premijer.

Optužnicom se Sanadera tereti da je krajem 1994. i početkom 199. godine, kada je obnašao dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, od Hypo banke dobio proviziju od 3.6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada za veleposlanstva.

“Nejasno je u prvostupanjskoj presudi na koji način bi počinjenjem kaznenog djela s iznosom stečene imovinske koristi 3,6 milijuna kuna bilo ozbiljno dovedeno u pitanje funkcioniranje države i bile ugrožene temeljne državne i društvene vrijednosti u ratu odnosno bili ugroženi materijalni uvjeti života stanovništva. Pritom, navedeni je zajam, prema prvostupanjskoj presudi, u odnosu na nepovoljne uvjete kreditiranja na domaćem bankarskom tržištu bio povoljan za RH u odnosu na visinu kamatnih stopa i u odnosu na rok otplate”, objasnio je Vrhovni sud.



U ponovljenom postupku treba s više pažnje ocijeniti jesu li ponašanja optuženik stekla sva bitna obilježja zlouporabe položaja i ovlasti, te može li se primijeniti Zakon o nezastarijevanju glede ovog kaznenog djela, dodaje Vrhovni sud.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI