SUDAC KOLAKUŠIĆ odbrusio Konzumu: Nisam pristran, a Hrvatska je demokratska država

Patrik Macek/PIXSELL

Konzum je zatražio izuzeće suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

“Republika Hrvatska je moderna demokratska država u kojoj su sudski postupci javni. Zakoni se donose na temelju javne rasprave u kojoj sam kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga”, stoji u očitovanju suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića na zahtjev Agrokorova Konzuma za njegovim izuzećem.

Konzum u svojem zahtjevu podsjeća da je Kolakušić u razdoblju pripreme Zakona i nakon njegove objave u Narodnim novinama, a posebno nakon podnošenja prijedloga za otvaranje postupka izvanredne uprave u više navrata oštro, subjektivno i pristrano javno istupao osporavajući osnovanost i primjenjivost Zakona, a posebno okolnosti vezane uz ulogu suda.

Navode kako je Kolakušić, između ostalog, zakonodavni okvir prihvaćen od Sabora, “pogrešno interpretirao i predstavio javnosti kao ‘krađu'”, što, po Konzumu, pokazuje subjektivan i pristran odnos.

“Izjavljujem da nije ostvaren ni jedan zakonom određen element za izuzeće suca u ovom sudskom postupku”, stoji u očitovanju suca Kolakušića dodajući da se Zakoni donose na temelju javne rasprave u kojoj je kao sudac dužan sudjelovati iz stručnih i moralnih razloga.

“Proces donošenja sudske odluke odvija se isključivo putem logičkih procesa u svijesti svakog pojedinog suca u predmetu koji mu je dodijeljen u rad. Smatram da sudac javnim istupima u svezi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (NN 32/17), ni na koji način ne može utjecati na donošenje vlastite odluke u smislu da bi ga učinilo pristranim”, zaključio je na kraju.



Naime, Konzum je zatražio izuzeće suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića u stečajnom postupku pokrenutom temeljem prijedloga tvrtke Ovum.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI