Sud u Hagu: Nizozemska vlada djelomično kriva za smrt 300 muslimana u Srebrenici

wikipedia

Sud je odlučio da je država Nizozemska djelovala "djelomično nezakonito" u Srebrenici te da je dužna isplatiti "30 posto odštete" porodicama 300 žrtava.

Okružni sud u Hagu donio je presudu da su nizozemski vojnici ilegalno djelovali 1995. godine pred genocid u Srebrenici kao i da su “odgovorni za 30 posto štete”.

Sud je presudio da je vlada “djelomično odgovorna za smrt oko 300 muslimana ubijenih u Srebrenici 1995.”, prenosi Dnevni avaz.

Kako se navodi u presudi nije sigurno da bi Bošnjaci preživjeli da su ostali u bazi nizozemskih snaga.

Izričući drugostupanjsku presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Nizozemske, Sud je danas odlučio da je država Nizozemska djelovala “djelomično nezakonito” u Srebrenici te da je dužna isplatiti “30 posto odštete” porodicama 300 žrtava.

Sud je odlučio da su se nizozemski vojnici „ponašali nezakonito“ kada su istjerali bosanske muslimane iz zgrade nizozemske bojne u Potočarima 1995. godine, ali da ne može zaključiti da su nizozemski vojnici bili „100 posto odgovorni za sudbinu“ tih ljudi.



Iznos odštete bit će određen naknadno.

Predstavnice Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” ranije danas su izjavile kako očekuju da će drugostupanjskom presudom Nizozemska biti proglašena odgovornom za smrt više od 8.000 Srebreničana koji su ubijeni u genocidu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI