STRUČNJAKINJA ANALIZIRALA SITUACIJU U KBC-u ZAGREB: ‘Očito nije bio altruizam, i iz iskaza pacijenata vidljive su određene sumnje’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Konzultantica za migracije i stručnjakinja Lovorka Marinović za N1 je komentirala transplantacija u KBC-u Zagreb iz 2019. godine, za koje se nagađa kako je riječ o trgovini organa.

“Odmah sam shvatila da je priča jako komplicirana i slojevita. Kao i u svemu do sada, zahvalni smo novinarima, koji ponovno otkrivaju ove priče”, rekla je.

Inspekcija ministarstva zdravstva utvrdila je da su u bolnici zanemareni indikatori koji upućuju na trgovanje organima, a kako navodi Marinović, jedan od glavnih indikatora je motiv za darivanje organa.

“U ovim slučajevima to očito nije bio altruizam i želja da se pomogne nekome, već se povezuje s njihovim siromaštvom i financijskom neovisnošću. Prevedeno na običan jezik, to znači da je vjerojatno između darovatelja i primatelja postojao posrednik koji je to dogovorio te da se radi o dogovorenoj prodaji organa”, rekla je.

Pita se kako je moguće da se takva operacija provede u velikoj instituciji kao što je KBC Zagreb.“Iz izjava osoba iz zdravstva rečeno je da bolnica Merkur nema odjel psihijatrije potreban kako bi obavila vještačenje. Međutim, to nije točno jer je napravljeno vještačenje uz pomoć psihijatrije s Rebra. Čudno je i kolikom se brzinom to sve odvijalo. Oba slučaja su primljeni kao hitni slučajevi i operirani su u roku od tjedan dana. Iz iskaza pacijenata vidljive su određene sumnje. Primjerice, nisu se ni sa kim družili niti razgovarali u bolnici”, rekla je Marinović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI