STRUČNJAK TVRDI DA PUTIN IMA 60 DANA DA OSVOJI UKRAJINU: `Ako ne uspije, rusko gospodarstvo bit će u kolapsu´

Foto: Guliver/Kremlin Pool

Stručnjak za ratnu strategiju Harry Kazianis upozorio je da će ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu dramatično naštetiti Rusiji, piše Daily Express. Kazianis je također iznio zaključak prema kojem će se i ruski režim i ruski predsjednik Vladimir Putin naći u problemu ako ne dobije rat u sljedećih 60 dana.

Detaljnije je pojasnio da će europski plan preusmjeravanja svoga oslanjanja na rusku naftu i plin imati ozbiljan utjecaj na rusko gospodarstvo, koje je “već u ekonomskoj depresiji”. Kazianis smatra da je Putin povjerovao svojoj propagandnoj mašineriji, što se kroz povijest dogodilo mnogim diktatorima.

Zapadni saveznici uveli su niz sankcija ruskim tvrtkama, oligarsima i političarima koji su povezani s Putinovim režimom, uključujući zabrane uvoza i zamrzavanje njihove imovine. Europska unija je rekla da poduzima korake kojima će smanjiti uvoz plina iz Rusije za dvije trećine u idućoj godini, te tako smanjiti ovisnost o ruskoj energiji.

Također je za Daily Express naglasio da se Europa u sljedećim godinama doista može prestati oslanjati na ruski plin i naftu.

Kazianis je također izjavio kako je Putin “mislio da će pobijediti u Ukrajini, zauzeti Kijev u roku od 48 sati, uspostaviti vlastitu vladu i da Zapad neće moći učiniti ništa po tom pitanju, ali to je sada propalo, a ekonomske sankcije će se u sljedećih nekoliko mjeseci dramatično osjetiti.”“Kad se to dogodi, Rusija Kini i drugim kupcima može slati samo određeni dio nafte. Nakon toga, rusko gospodarstvo će biti u zastoju”, rekao je za Daily Express.

Kazianis ističe da je Rusija već sada u gospodarskoj depresiji. “To će se samo pogoršavati tijekom mjeseci i godina koje dolaze, tako da je Putin stvarno u egzistencijalnoj situaciji u kojoj mora pokušati dobiti ovaj rat u sljedećih 60 dana.”

“Ako ne uspije, mislim da će njegov režim biti u problemu”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI