STRUČNJAK TO VIDI SASVIM DRUGAČIJE: Pregovori Rusije i Ukrajine su velika farsa, Srbija ima samo jedan ispavan put’

Foto: Screenshot N1

Stručnjak za međunarodne odnose Goran Bandov u Novom danu analizirao je situaciju u Ukrajini. Rekao je kako su pregovori između zaraćenih strana u ovom trenutku farsa i nisu postigli značajniji uspjeh.

“Prvi krugovi pregovora su bili ponavljanje onog što je već bilo javno poznato, prvenstveno s ruske strane. Uspješno je bilo pitanje humanitarnih koridora, no ni to nije bilo uspješno u svim gradovima”, rekao je.

Ključnim mu se čini pritisak, pogotovo s ruske strane, da mora stalno pregovarati kako bi pokazala volju za mirom i diplomatskim rješenjem.

“Ukrajinska strana je zainteresiranija za diplomatsko pregovaranje od ruske, ruska strana ima vojnu nadmoć. Otpor Ukrajine puno je snažniji nego što se očekivalo. Pregovori ne idu tempom koji bi bio poželjno, pregovori u punom profilu još nisu počeli.

Ono što je sigurno počelo, a mi nemamo informacije o tome su vrata tihe diplomacije – niz ljudi koji razgovaraju s Putinom i Zelenskim i mogu pokrenuti pokretanje nekih rješenja”, rekao je pa kao primjere tihe diplomacije naveo Angelu Merkel i papu Franju, dodavši kako je tiha diplomacija usmjerena postizanju mira i usmjerena da više nijedna majka ne bude zavijena u crno.Istaknuo je da se rat ne događa isključivo vojnim sredstvima. “Živimo u ratno-propagandnim vremenima u kojima je Rusija i Ukrajina uspjele staviti toliko informacija da je teško razaznati što se događa. Treba gledati reakcije Putina i Zelenskoga. Čini mi se da Zelenski uspješno dobiva medijsku pozornost svijeta. Direktno se obraćao svim ljudima kojima se obraćao, pokušavao je naći zajedničke momente zemlje kojoj se obraća i Ukrajine”, naveo je Goran Bandov.

Kod ukrajinskog predsjednika radi se kaže o profesionalnim nastupima.  Osim što je Zelenski glumac, smatra da se radi o profesionalnom timu koji smišlja što i kako će reći. “Je li to BBC ekipa, vidimo da izbacuju brdo dokumentarca… BBC je očito tamo.”

Ocijenio  je i osvrnuo se  i situaciju sa sankcijama koje su nametnute  Rusiji. “Kod bilo koje sankcije morate paziti da manje naštetite sebi nego onome kome namjeravate naštetiti. U ovom trenutku EU nema složene pretpostavke da se može ograditi od ruske nafte i plina, a pogotovo plina. Katar je odmah na početku rekao da su njihovi prostori zakupljeni narednih nekoliko godina. U konačnici, teško je uvoditi sankcije koje vama štete značajno više nego što bi štetile nekome drugome”, kazuje Bandov.

Kaže kako mu se čini da se Srbija odlučila na čijoj je strani u ovom ratu, samo je pitanje je li rekla svojim građanima. “Korak Srbije još uvijek nije potpuno jasan. Srbija ima značajnih problema oko odnosa s Rusijom. Zadnjih desetljećima je postala ovisna o ruskim energentima. Drugi problem je medijska scena koju kontrolira predsjednik Vučić.

Malo medija nije pod kontrolom države. Teško se preko noći mogu promijeniti odnosi Srbije i Rusije. Smjer Srbije su europske integracije i to mi se čini kao jedini smjer u kojem Vučić treba ići. U vojnom segmentu Srbija može ostati neutralna”, smatra stručnjak za međunarodne odnose.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI