STRUČNJAK O IZAZOVIMA PRED FILIPOVIĆEM: ‘Jeste li vidjeli dirigenta da je sjeo u orkestar i istovremeno dirigira?’

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš za N1 komentirao je novog ministra gospodarstva Davora Filipovića.

“Ako susjedne kuće ne pripaze ili pomognu da se požar ugasi ponovit će se situacija vrlo brzo negdje blizu. Da bi se nosili s ovim problemima, koji su izuzetni i koji su u Hrvatskoj jedan dio u kontinuitetu, jedan dio je donio život, pitanje je koherentnog ekonomskog tima. Dakle, pitanje je dirigenta gdje je novi ili stari ministar samo jedan, može biti kao violina u prvom redu ili trećem, puno je važnije razgovarati postoji li ekonomski koherentan tim. Ako želite rješavati gospodarstvo, što je s obrazovanjem, što je inovacijama, to je znanost?”, veli.

Rekao je i kako takvog tima, po njemu, nema. Dodao je i kako misli da treba postojati potpredsjednik za gospodarstvo koji bi bio sinteza između ministra gospodarstva, financija i obrazovanja.

“Jeste li vidjeli dirigenta da je sjeo u orkestar i istovremeno dirigira? Ne bi baš bilo uspješno”, kaže.

“Što je jedino postignuće ovog što odlazi? LNG terminal? Kako je on nastao? Europske pare i američki pritisak pa su se Hrvati napokon pokrenuli i napravili ga. Pokušavam reći da to što se dogodilo, dogodilo se stjecajem eksternih okolnosti. Situaciju Hrvatske interno i eksterno ne može riješiti jedan ministar koji može biti dobar ili loš, a uglavnom u bili slabi i ne vidim da će se nešto promijeniti u mindsetu”, rekao je.



Tvrdi i da Filipović ne može previše:

“Rekli ste što može Filipović učiniti u državi u kojoj je inflacija, on može u tome sudjelovati, ali presudno ne može učiniti gotovo ništa. Vraćam se ponovno na tim koherentnosti ministra financija.

Plinska kriza i inflacija su itekako blisko povezani. Nikada ne bismo imali ovaj stupanj inflacije da nije toliko rasla cijena energenata. Mi nikad u ovu situaciju ne bismo došli da smo drugačije postupali prema INA-i i da je to prije 10 ili 15 godina bila vertikalno integrirana tvrtka i da smo radili istraživanja. Mislite da ministar gospodarstva može riješiti pregovore za Inu s Mađarima? Ne može. To može riješiti samo uvjetno rečeno pamet i dobar prijedlog”, rekao je.

Ističe i kako ministar gospodarstva, što se INA-e tiče, nije odlučivao ni o čemu već da je to bila odluka prvog čovjeka Vlade. Rekao je i kako smo od EU dobili najviše novca samo zato što smo, ako i Bugarska, na najnižoj stepenici razvoja EU.

“Hoćemo li mi moći potrošiti novac da se popnemo na toj ljestvici, a ne ga potrošiti jednokratno na neke projekte? E to je pitanje znanja i pripreme. Svaka se bitka dobiva prije svake borbe”.

Na kraju je govorio o uvođenju eura:

“Hrvatska ekonomija je nedovoljno konkurentna, a što ste manje konkurentni kada uđete u eurozonu bit ćete pod većim pritiskom većih igrača. Preozbiljna je situacija, preozbiljni događaji da bi se rješenja donosila preko koljena i jednostrano”, zaključuje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI