STRUČNJAK KOMENTIRAO SPOR HRVATSKE S MOL-om: Šikonja: ‘Hrvatska je spor definitivno izgubila’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Odluku u sporu Hrvatske  s MOL-om komentirao je za N1 predsjednik Hrvatske Udruge naftaša i geologa Želimir Šikonja. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je spor definitivno izgubila.

“Utješno je to što smo mogli platiti i više, ali to i nije neka utjeha. Mi nemamo, nismo vidjeli odluku, a po svoj prilici je nećemo ni vidjeti pa ne znamo ni u kojoj su mjeri i zašto odbijeni zahtjevi MOL-a. Ipak, Hrvatska je u svakom slučaju izgubila arbitražu i to nije dobro”, rekao je Šikonja.

Dodao je da “Hrvatska nije uspjela dokazati da je ugovor postignut koruptivnim radnjama i tu se ne mijenja ništa što se tiče upravljanja INA-om”.

“Sad je bjelodano jasno da neće doći ni do otkupa INA-e od strane Hrvatske. Nismo dokazali koruptivne aktivnosti i tu smo izgubili priliku da dokažemo ništavnost ugovora. Otkupa neće biti i postavlja se pitanje što je sad bitno. Bitno je to da se ništa neće dogoditi bez dogovora glavnih dioničara. A kako će se sad dogovoriti, a nisu mogli ni prije. Ne vidim budućnost energetske priče u Hrvatskoj bez INA-e”, istaknuo je.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će vjerojatno podnijeti zahtjev za reviziju, ali nije htio prognozirati što će se događati dalje u postupku.Osvrnuo se i na cijene energenata te naglasio kako je jako važno da se do jeseni napuni spremište plina, te da se vodi računa o LNG-terminalu.

“Treba i dalje uvoziti derivate. Hrvatska ima mogućnost proširenja LNG-a, ima mogućnost da napravi još jedno manje skladište plina, novi plinovod. To sve skupa traje. Ovo s arbitražom nije nešto što smo očekivali, ali dogodilo se što se dogodilo. MOL je u boljoj poziciji, način upravljanja je ostao isti”, rekao je Šikonja.

Još je jednom ponovio kako nam je preostalo samo – dogovoriti se.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI