STRUČNJAK KOMENTIRAO ANTRAKS: ‘Ne treba širiti paniku, bolest se neće širiti među ljudima’

Pixabay

Slučajeve zarazne bolesti antraksom komentirao je za Dnevnik N1 Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Rekao je da se ta bolest, poznata i pod nazivom “bedrenica” vrlo teško prenosi s čovjeka na čovjeka te da stoga “nema razloga za paniku”.

“Uginulo je 107 goveda, što dugo vremena nismo imali. Puno manje razmjere vidjeli smo 2006. Osim toga, imamo šest oboljelih osoba, od toga dvoje djece. To je kožna bolest, lagana je klinička slika, a eksponirane osobe su vlasnici stoke koji su manipulirali sa životinjama”, rekao je Brkić.

Dodao je kako se mora vidjeti zašto se to dogodilo.

“Stoka je morala biti cijepljena dvokratno prije ispaše. Stručnjaci će napraviti studiju da vidimo stanje imunosti. Stalno ćemo kontrolirati zdravstveno stanje da na vrijeme reagiramo ako se kod nekoga pojavi boles”, istaknuo je.

Brkić je naglasio kako je zaraza pod nadzorom i da nema mjesta nikakvoj panici.“Slučaj je pod potpunim nadzorom, nema mjesta panici, bolest se neće širiti među ljudima. Žao mi je što je to sve bilo počeo početkom srpnja, a mi smo u četvrtak posredstvom policije od njih smo saznali da postoje uginuća većeg grla stoke i onda smo se uključili s veterinarskom inspekcijom”, zaključio je Brkić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI