STRUČNJAK BAŠ NIJE ODUŠEVLJEN RUSIMA: ‘Žive u bajci da su tako jaki i ne može im se vjerovati, situaciju je preuzela Ukrajina’

Foto: Screenshot

Stručnjak za međunarodne odnose Denis Avdagić analizirao je posljednja ratna događanja iz Ukrajine. Smatra da ekipa u Kremlju živi u bajci te da se Vladimiru Putinu ništa ne smije vjerovati jer aspiracije prema Ukrajini i drugim zemljama neće nestati taman da se zaustavi odmah.

Čini mu se da je ruska strana došla u zamor.

“Istrošeni su. Ukrajinska strana se bori, kao i pod početka, prilično agilno, kvalitetno, odbijaju žestoke napade i uzvraćaju kontranapadima. Danas je moguće da je došlo po prvi puta do napada na ruski teritorij, gdje su uništeni naftni spremnici”, rekao je, dodajući da će se tek vidjeti hoće li se taj potez pokazati dobrim.

“Taj napad na ruski teritorij može se gledati kao nešto što bi pružilo priliku Vladimiru Putinu i ruskoj vojsci da brutalnije odgovore. S druge strane, može biti da je potaknuto obavještajnim radom zapadnih zemalja, koje su im predložile da djeluju unutra jer se Rusija neće usuditi činiti više od onoga što već radi, a to je već sada prilično brutalno”, kazao je Avdagić za N1.

“Jedino što nismo vidjeli, a čega smo se svi plašili, je to da se krene koristiti korištenje oružja za masovno uništenje na samim urbanim središtima. Gledamo doista ružne priče iz gradova koji su u okruženju, ali i dalje to nije ono što bi moglo biti u najgorem scenariju.”



Vjeruje da je situacija na terenu totalno promijenjena i da inicijativu preuzima Ukrajina.

“Nitko sada ne misli da da bi se moglo koristiti strateško nuklearno naoružanje. Ono o čemu se priča i ne možemo ga isključiti, nažalost, je taktičko nuklearno naoružanje. Ono nije razorno kao strateško, međutim, i dalje je nuklearno naoružanje, i dalje je to jedna crvena linija za koju se nadamo da neće prijeći Rusija. Ako bi bilo korišteno, to bi bio nedvojbeno ratni zločin velikih proporcija”, rekao je Avdagić.

Kazao je i da jedini razlog zašto bi Rusi bili voljni pregovarati je jer nisu postigli na terenu što su planirali.

“Imali su očigledno želju da slome cijelu Ukrajinu, inače ne bi uopće napadali Kijev, ne bi riskirali svoju vojsku koja je prošla kroz radioaktivno područje černobilske zone. Tek ćemo slušati koliko će vojnika imati radijacijsku vojsku”, kazao je Avdagić.

Sve da i sada dođe do dogovora, upozorava Avdagić, to ne znači da su aspiracije Rusije završile.

“Dok imamo ovakvu ekipu u Kremlju, njima se jednostavno ne može vjerovati. Čini se da su doista pali u nekakvu bajku o snazi Rusije i potrebi da postane imperijalna sila”, kazao je.

Ukazao je i da je zanimljivo da Rusi sami sve manje govore o terminu denacifkacije.

Vezano uz protusankcije, Avdagić ističe da osim energetskih sankcija nemaju što drugo ponuditi.

“Oni pokušavaju reći da ne traže od Zapada da doslovno plaćaju u rubljima, ali će oni to transferirati u rublje. Što pokazuje da popuštaju. Kako će to oni izvesti, ostaje na njima. Očigledno je da oni neće inzistirati”, rekao je Avdagić.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI