STRUČNJACI ZA PLIN OPTIMISTIČNI: ‘Hrvatska je u boljoj poziciji nego većina zemalja EU-a’

Foto: Pixabay/Ilustracija

U najgorim projekcijama kada je u pitanju opskrba plinom, Hrvatska se nalazi u neusporedivo boljoj poziciji nego većina zemalja Europske unije, rekao je Danijel Žamboki, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera).

U srijedu se održao susret stručnjaka za plin na kojem se, među ostalim, raspravljalo o mogućnostima nabave plina.

“Unatoč lošem razvoju globalnih događanja, važno je da se Hrvatska, čak i u najgorim projekcijama mogućih događanja, nalazi u neusporedivo boljoj poziciji nego većina zemalja EU. Tome doprinosi diverzifikacija dobavnih plinskih pravaca, LNG terminal i domaća proizvodnja plina, koja se i povećava”, istaknuo je Žamboki.

Podsjetio je da je Vlada u ožujku donijela paket mjera za ublažavanje cijena energenata.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić naglasio je da je Hrvatska među vodećim državama kada je u pitanju zaštita kućanstva u vezi s cijenama plin.Istaknuo je i kako se infrastruktura razvija te je LNG terminal sagrađen kada mnogi nisu vjerovali u taj projekt.

“Terminal nam daje sigurnost kakvu malotko ima – da ćemo imati 800 milijuna kubika plina u idućoj godini koji će ući u naš plinski sustav iz proizvodnje te sigurnih 1,5 milijardu kubika iz LNG terminala”, rekao je Milatić.

Dodao je kako će resorno ministarstvo podržati daljnje povećanje kapaciteta LNG terminala na 6,1 milijardu kubika te da se to može ostvariti u tri godine ili prije.

Direktor Podzemnog skladišta plina Okoli Vlado Vlašić podsjetio je da su kapaciteti skladištenja zakupljeni za idućih pet godina te da trenutačno ne postoji poslovni interes korisnika za punjenje skladišta, no vjeruje da će skladište zadržati svoju ulogu te da će, zahvaljujući uključivanju Vlade, osiguravati stabilnost opskrbe.

Vlašić je naglasio da rade na proširenju kapaciteta pa će uskoro početi radovi u Grubišnom Polju, što će toj tvrtki omogućiti pružanje dodatnih usluga u plinskom biznisu.

Direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen rekao je da su s LNG terminala u Omišlju do sada isporučene 2,4 milijarde prostornih metara prirodnog plina, na terminal je pristalo 28 LNG tankera, a prihvaćeno je oko četiri milijuna prostornih metara ukapljenog prirodnog plina.

Član Uprave Plinacro-a Marin Zovko najavio je projekte povećanja kapaciteta otpreme plina s LNG terminala, povećanja kapaciteta plinovoda za Mađarsku i Sloveniju, a razmatra se projekt jadranskog plinovoda te povezivanje sa zemljama u okruženju, kao što je BiH.

Direktor za istraživanja i proizvodnju nafte i plina u Ini Nikola Mišetić rekao je da vlastita proizvodnja plina zadovoljava oko 30 posto potreba za plinom u Hrvatskoj.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI