STRPLJIV JE I OPASAN! Ovo postaje Plenkovićeva noćna mora: Vanđelić formirao ‘vladu u sjeni’, velika imena stoje iza ljutog izazivača

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Dugo se po političkim kuloarima spekuliralo o trenutku u kojem bi se bivši ravnatelj zagrebačkog Fonda za obnovu mogao politički aktivirati ulazeći u politički ring s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji ga se praktički preko noći odrekao kada je Vanđelić odbio kandidirati se za zagrebačkog gradonačelnika, kao rezervni igrač pokojnog Milana Bandića. Od tada Vanđelić i predsjednik Vlade nisu u dobrim odnosima, a nedavno je Plenković, štiteći se od utjecaja tog iskusnog menadžera, proveo proces devanđelizacije, na što su ga dodatno motivirale glasine o tome da se Vanđelić na kavama sastaje s njegovim ministrom policije Davorom Božinovićem.

U međuvremenu je, prema jednoj od teorija, premijer izgladio poljuljane odnose s Božinovićem, dok prema drugim tezama iza Vanđelićeva političkog angažmana, u koji je diskretno ušao nakon kratkog odmora, stoji i zaprešićka skupina predvođena ministrom policije.

Tko god da stajao iza Vanđelićevih ambicija, one definitivno nisu skromne, namjera mu je postati premijerom, što, bez obzira na sve njegove referencije, neće biti nimalo jednostavno. U HDZ-u su tog iskusnog menadžera već počeli nazivati političkim projektom, a po dijelu stranke kruže priče kako iza njega stoji i Franjo Gregurić. Oni koji ovog menadžera poznaju potvrđuju da on doista namjerava postati premijer, ali i da u tim namjerama ima potporu svoje prijateljice Kolinde Grabar-Kitarović, s kojom je Vanđelića još prije nekoliko godina upoznao Milijan Brkić. Premda je Vanđelić i danas u korektnim odnosima s Vasom, ne želi da ih se povezuje u konteksu njegova novog političkog angažmana, već navodno uz potporu dijela američke administracije želi započeti posve novu, vlastitu političku priču koja neće biti ideološki obojena, premda je Vanđelić po ideološkom opredjeljenju umjereni konzervativac.

Strpljiv i opasan

U HDZ-u su uvjereni da Vanđelićeve šanse ne treba umanjivati jer je, kako kažu, pozornost i simpatije medija već pridobio. S druge strane, u Plenkovićevu krugu na to gledaju s podsmijehom te poručuju kako će ih premijer sve pomesti te kako je potpuno siguran u osvajanje svojeg trećeg uzastopnog mandata te objašnjavaju kako je Vanđelić poletio naglo kao što je to nedavno činio Miroslav Škoro, pa bi zbog tog naglog uzleta vrlo brzo mogao i pasti. Prema riječima bliskih premijerovih suradnika, on bi mogao parlamentarne izbore raspisati već ove zime, kako bi preduhitrio Vanđelića, ali i kako bi s manjom izlaznošću osigurao za sebe i svoju stranku što povoljniji rezultat.

Plenković se ima pravo tomu nadati, no ta njegova nadanja nisu ni blizu istini, objašnjavaju nam Vanđelićevi prijatelji pa kažu kako je on iznimno strpljiv čovjek, odličan suradnik i timski igrač kojemu je glavna karakteristika transparentnost, što je vidljivo i iz njegova djelovanja u Fondu. Bio ili ne bio transparentan, Vanđelić je već počeo otkrivati podosta kompromitirajućih podataka o Plenkovićevu i djelovanju bivšeg ministra Tomislava Ćorića u INA-i, gdje je i on sam sjedio u Nadzornom odboru sve dok se nije razišao s aktualnim članovima vladajuće postave.



Vanđelić je nedavno pozornost privukao osnivanjem vlastite udruge ZRIN – Znanstveno-razvojne inicijative, koja bi prema tvrdnjama upućenih već do rujna mogla prerasti u ozbiljnu političku stranku preko koje će Vanđelić nastojati graditi infrastrukturu za osvajanje svojeg prvog premijerskog mandata. I iz samog imena Vanđelićeve udruge vidljivo je kako se on u svojem djelovanju neće pozivati na ideologiju, što može biti dvosjekli mač, u jednu je ruku građanima koji se bore za golu egzistenciju standardnih političkih prepucavanja na temu ustaša i partizana preko glave, a u drugu ruku u Hrvatskoj politika bez ideologije dosad još nikada nije profunkcionirala, premda su se takve opcije nastojale progurati do vladajućih pozicija.

Posljednji je na taj način pokušavao funkcionirati Most, koji je nedavno izašao iz ormara i definirao se kao stranka desnog centra, što se, doduše, dalo vidjeti i iz njihova političkog djelovanja, no oni su nerijetko bježali od takve deklaracije. Kada već govorimo o Mostu, valja podsjetiti kako su upravo mostovci svojedobno predlagali Vanđelića kao vlastitog premijerskog kandidata dok su vodili polemike s Tomislavom Karamarkom, s kojim su se na koncu dogovorili da funkciju predsjednika Vlade preuzme Tihomir Orešković.

Udarci ispod pojasa

Ta suradnja kratkog vijeka na čelo države i jest dovela premijera Plenkovića, koji sada očekuje da Vanđelić napravi prve konkretne korake, ali što god da učinio, Plenković na to neće javno reagirati jer bi se na taj način spustio na njegovu razinu, iako u HDZ-u tvrde da i oni imaju svoje asove u rukavu te da će, ako zatreba, propitkivati Vanđelićevu suradnju s imućnim Antom Vlahovićem, u čijem je poslovnom carstvu ovaj potencijalni premijer jedno vrijeme gradio vlastitu karijeru. Osim toga, u HDZ-u se tvrdi kako Vanđelić stoji iza manipulacija s dionicama Croatia osiguranja u Bosni i Hercegovini, te da je sudjelovao u njegovu uništenju u Ljubuškom, ali i da bi bilo dobro da vrati novac od dionica TDR-a kada se već odlučio politički angažirati.

Što god da Vanđeliću zamjerali i spočitavali u vladajućim redovima, on njih misli udarati ispod pojasa uglavnom na temama koje se odnose na životni standard, ekonomiju i gospodarstvo, pa je tako i u samim začecima, kada je tek predstavljao svoju udrugu, progovorio o razlozima zbog kojih je Hrvatska na dnu europske ljestvice i po BDP-u po stanovniku i po neto primanjima građana, ali i po korupciji.

“Mi razgovaramo o pozicijama, a ne razgovaramo o tome što trebamo učiniti”, izjavio je Vanđelić koji je rekao kako bi njegov ZRIN trebao proizvoditi buduće ministre i premijere.

“ZRIN će biti think-tank koji će se baviti produkcijom javnih politika i kroz primjere će pokazivati kako su one politike koje se ovaj tren provode neorganizirane, nefunkcionalne i treba ih promijeniti. Tako ćemo vršiti pritisak na bilo koga”, rekao je Vanđelić, koji je u Upravno vijeće ZRIN-a uspio uvesti ljude respektabilnih biografija, pa je tako jedna od najpoznatijih članica ovoga tima ekonomistica Vedrana Pribičević, koja je pozornost javnosti plijenila i kada je javno progovorila o uvredama i problemima s kojima su susreću osobe s viškom kilograma.

Stare veze

Mimo toga Pribičević, koja predaje na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, diplomirala je makroekonomiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Još kao studentica bila je demonstratorica i istraživačica kod profesora Ive Bićanića na katedri za makroekonomiju i ekonomski razvoj. Tijekom karijere sudjelovala je u nizu domaćih znanstvenih i stručnih projekata, baš kao što je bila dijelom internacionalnih projekata civilnog obrazovanja Transition Dialogue koji financira njemačka Federalna agencija za građanski odgoj.

Pribičević uz to ima iskustva i u kreiranju edukacijskih materijala s polja ekonomije, a nerijetko je kao analitičarka surađivala s brojnim domaćim medijima. Inače je Pribičević kći pokojnog Đorđa Pribičevića koji je rođen u Bosanskom Novom, odakle se preselio u Zagreb, gdje je diplomirao na Pravnom fakultetu, nakon čega je stekao doktorat ekonomskih znanosti na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Jedno vrijeme radio je u Državnom sekretarijatu za vanjske poslove u Beogradu, a potom i kao odvjetnički pripravnik u Zagrebu, potom postaje asistent na političkoj ekonomiji na Pravnom fakultetu. Sveučilišnu karijeru nastavio je na Elektrotehnici i Fakultetu za vanjsku trgovinu te na Ekonomskom fakultetu, gdje je godinama bio redoviti profesor, s tim da je pokojni Pribičević političkom životu Hrvatske pridonio kroz HDS s Markom i Vladom Veselicom, da bi se potom pridružio pokojnom Tuđmanu s kojim je osnivao HDZ.

Uz Vedranu Pribičević, u Vanđelićevu timu jednu od najvažnijih uloga ima profesor Gordan Gledec sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji je kao dekan svojedobno privukao veliku pozornost govorom što ga je održao u povodu svečane dodjele ugovora za financiranje prilagodbe klimatskim promjenama, čemu su nazočili bivši ministri Tomislav Ćorić i Marko Pavić.

“Svaki put kada se potpisuje ovakav nekakav ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želucu jer sada slijedi vječna bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca, pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja”, izgovorio je Gledec ostavljajući ministre bez riječi.

Čeka se borba

Tim je govorom privukao veliku pozornost medija, a oni koji ga poznaju svjedoče kako je riječ o stručnjaku bez mrlje u karijeri te o tipu koji bi se odlično snašao na poziciji ministra obrazovanja, dok u Pribičević mnogi vide buduću ministricu gospodarstva. Budućeg ministra zdravstva mnogi vide u doktoru Ivanu Škegri, specijalistu oftalmologije s Klinike za očne bolesti KBC-a Zagreb, dok bi Vanđelić demografsku politiku i reforme na tom polju trebao smišljati s Marinom Strmotom, profesorom na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je svojedobno napustio Ministarstvo demografije kritizirajući ideje svoje tadašnje šefice, bivše ministrice Nade Murganić, koja i danas slovi kao jedna od najutjecajnijih žena HDZ-a.

Dio Vanđelićeva tima je i Maja Grubišin Cvitan, stručnjakinja za pravosuđe u kojoj mnogi vide nasljednicu aktualnog HDZ-ova ministra Ivana Malenice, s tim da ovu ženu opisuju kao vrhunsku stručnjakinju u pravosudnom resoru, koja bi mogla u pravom smislu te riječi realizirati reformu pravosuđa koja se u Lijepoj Našoj godinama priželjkuje. Ne misli Vanđelić s djelovanjem stati na tim ljudima, oni su najvažniji i formalni dio njegova tima, a u svoju udrugu kani privući brojne mlade stručnjake i ljude koji su se kroz karijere uspjeli ostvariti. Takav pristup politici smatra ključnom karikom za uspjeh, a dok u potpunosti ne uspije, spreman je analitički pristupati svim važnim odlukama Plenkovićeve vlade, što se ujedno odnosi i na uvođenje eura.

Pita li se Vanđelića, Hrvatska za to još nije spremna, posebice sada kada ulazimo u tešku jesen u kojoj rastu cijene hrane i energije. Kako je već počeo s analizama, tako su u HDZ-u već počeli govoriti da je Vanđelić formirao vladu u sjeni. To je, doduše, plan koji je dalek i koji se tek treba razviti, no s obzirom na ozbiljnu ekipu koju je Vanđelić oko sebe okupio, Plenkoviću ne bi trebalo biti svejedno. Za razliku od njega, Vanđelić ima iskustva u privatnom sektoru i dugogodišnju menadžersku karijeru, ali i višegodišnji staž u Domovinskom ratu, u koji je ušao kao dragovoljac, a iz njega je izašao kao logoraš o kojem njegovi suborci imaju samo riječi hvale. Pita li se njih, Vanđelić je jedini koji može ugroziti premijera Plenkovića i ostvariti respektabilan rezultat na parlamentarnim izborima, neovisno o tome u kojoj se izbornoj jedinici kandidirao. Za njih Vanđelić nije samo branitelj nego i čovjek koji je stručnost pokazao u vrijeme potresa, a osim toga, sjećaju se kako je tijekom ratnih stradanja izašao pred njih u jeku razmjene kod Kostajnice i posve staloženo rekao: “Mogu nas sve strpati u Manjaču, opet ćemo imati državu”. To traumatično iskustvo Vanđelić je doista uspio nadvladati i okrenuti novu stranicu u životu. Hoće li s njime biti okrenuta nova stranica u hrvatskoj politici, vidjet ćemo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI