Štromar: Do 20.000 kuna svakom građanu za dimnjake, do 8.000 kn za bojlere

Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar graditeljstva Predrag Štromar na press konferenciji Arhitektonskog fakulteta rekao je da će Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa ići u javnu raspravu, a za dan ili dva znat će se hoće li se donijeti nakon parlamentarnih izbora.

“Izuzetno je kompleksan, obnavljat ćemo objekte pet, deset i više godna… Sveobuhvatan je i zadire u puno zakona, moramo napraviti veliku javnu raspravu”, rekao je.

Sa 141 milijunom kuna pomoći će građanima sanirati dimnjake i bojlere, a pomoć je namijenjena stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke i Grada Zagreba. A ovaj tjedan će donijeti još odluka, govori ministar.


“Ministarstvo imovine objaviti će poziv, unajmit će prazne stanove, a pozvat će i sve potrebite obitelji… Utvrdit će se i za sve crvene i žute zgrade jesu li za upotrebu ili nisu. Ako nisu, naći će im se adekvatan smještaj”, kaže pa dodaje:

“Obnova će trajati godinama, moramo imati kvalitetan zakon.”Država će građanima čije su nekretnine oštećene u potresu pokrivati i račune, a ministar najavljuje aplikaciju kako bi sve bilo transparentno.

Aplikacija za kontrolu računa

“Kad će računi dolaziti, imat ćemo aplikaciju kojom ćemo kontrolirati račune za svaki stan, zgradu i kuću i vidjet krši li netko redovna pravila. Apliakcija će biti javna, svi će moći transparentno pratiit na što se ulaže ili troši novac iz proračuna i drugih izvora”, rekao je. Dodaje da rade sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom te očekuju novac.

“Kad novac dođe, svi će znati u kojem postotku ćemo kojim radovima pomoći građanima. Zasad, do 20.000 kuna svakom građanu za dimnjake, do 8.000 kn za bojlere”, rekao je.

Hoće li Zakon biti donijet nakon izbora, Štromar kaže da ćemo to vidjeti za dan-dva, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI