STRAVA USRED PANDEMIJE! BEROŠ U PROBLEMIMA: Spominju se milijuni! Što se događa?

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Popularni ministar zdravstva Vili Beroš posljednjih se mjeseci bori s pandemijom koronavirusa gradeći pritom imidž jednoga od najuspješnijih predvodnika svojega resora.

No, da pravi problemi tek dolaze i da bi mogli dočekati i samog Beroša, ako se njegov HDZ održi na vlasti, a on ostane u ministarskoj fotelji potvrđuju podaci o dugovima hrvatskih bolnica prema veledrogerijama za isporučene lijekove i medicinske proizvode.

Naime, ta su dugovaranja premašila 3,5 milijardi kuna sa zabrinjavajućim trendom rasta obveza i u travnju, i u svibnju unatoč smanjenom obujmu rada bolnica u tom periodu.

Kako tvrde iz Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, dospjeli dug bolnica u travnju je narastao za dodatnih 123,7 milijuna kuna, dok se u svibnju iznos penje na 204,8 milijuna kuna. To je neodrživ trend rasta nelikvidnosti koji je iscrpio kreditne limite veledrogerija kod banaka te kao takav ugrožava normalnu opskrbu lijekova i medicinskih proizvoda.

Inače, ukupan dug bolnica stariji od 180 dana prema članicama HUP-Koordinacije veledrogerija na koncu svibnja premašio je 1,1 milijardu kuna, a dospjeli dug stariji od 300 dana dosegao je skoro 390 milijuna kuna. Uz rast novog duga, raste i iznos dospjelih dugovanja. Ukupan dospjeli dug bolnica stariji od 180 dana prema članicama HUP-Koordinacije veledrogerija na kraju svibnja premašio je 1,1 milijardu kuna, a dospjeli dug stariji od 300 dana je porastao na gotovo 390 milijuna kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI