STRASTI U BIH PONOVNO UZBURKANE: Majke Srebrenice ne žele Hrvatsku vojsku! No sve ih je ‘zakucao’ odvjetnik Luka Mišetić

U ionako uzburkanoj Bosni i Hercegovini dodatno su se zaoštrili odnosi i porasle tenzije najavom slanja hrvatskih vojnika u tu zemlju. Najglasniji u tome su Bošnjaci, i tzv. hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić koji je poručio: ‘Što je Hrvatska vojska dolazila u BiH dolazila je’.

No, (ne)očekivano su se strasti uzburkale oko mogućeg sudjelovanja Hrvatske vojske u toj misiji. Tako je Udruženje “Majki Srebrenice i Žepe” uputilo pismo generalnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem ga pozivaju da “spriječi namjeru Hrvatske da se putem UN-a i NATO-a vojno angažira sa svojim oružanim snagama u BiH posredstvom misije Althea”.

U pismu Majki Srebrenice navodi se da je Vijeće Sigurnosti UN-a nizom svojih rezolucija tijekom agresije na BiH od 1992. do 1995. pozivalo tadašnju SRJ-Srbiju i Republiku Hrvatsku da poštuju suverenitet BiH te da svoje vojne i druge oružane snage povuku iz BiH”.

Nadalje, navode da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio u pet presuda da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska bila agresor na BiH, te da je Hrvatska vojska bila vojno angažirana u cilju okupacije dijela BiH i pripajanja Republici Hrvatskoj”. Stoga Majke Srebrenice pozivaju da “shodno Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida i Akcionom planu Generalnog tajnika iz 2007. godine” spriječe namjeru Hrvatske da se vojno angažira u misiji Althea.

UN-a i NATO-a vojno angažira svoje oružane snage u BiH posredstvom misije ALTHEA”.



Na pismo Majki Srebrenice odmah je reagirao i prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović kazavši kako nema razloga da Hrvatska vojska “ne bude dio mirovne misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini”. Čović je inače, pozdravio odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži misiju EUFOR-a u BiH.

Oglasio se i bh. političar Reuf Bajrović koji je na Twitteru objavio status o vojsci na teritoriju BiH.

“Usprkos NATO mandatu, država BiH može odbiti vojsku bilo koje pojedine zemlje na svom teritoriju kroz odluku Predsjedništva. Tu je i dalje 2:1 za BiH na ključnim pitanjima”, napisao je.

Međutim, njegovu izjavu odmah je odbacio Luka Mišetić, poznati hrvatski odvjetnik s američkom adresom koji se istaknuo obranom hrvatskih generala u Haagu.

“Netočno. BiH je potpisom na Daytonski sporazum dala dopuštenje NATO-u da odlučuje koje će države članice dati snage u BiH. A Aneks 1-A izričito je zahtijevao od Hrvatske da povuče svoje snage iz BiH, ali je izuzetak od ovog zahtjeva bio ako Hrvatska sudjeluje kao dio međunarodnih snaga u BiH”, poručio je Mišetić priloživši dokument.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI