STRANKE MAHNITO TROŠE MILIJUNE NA PREDIZBORNU KAMPANJU U BiH: Gradovi diljem susjedne države u petak osvanuli prepuni plakata

Foto: Pixabay

U petak su gradovi u Bosni i Hercegovini osvanuli prepuni plakata s kojih ih manje ili više nasmiješeni političari pozivaju da glasaju za njih uz obećanja o svijetloj budućnosti. Time je označen početak službenog dijela predizborne kampanje, doznaje HRT.

Novu i bolju vlast biračima ove godine nudi 90 političkih stranaka i 38 stranačkih koalicija koje su za različite pozicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti istaknule više od 7500 kandidata. Te su nevjerojatne brojke rezultat kompliciranog unutarnjeg ustroja BiH u kojoj postoji čak 14 vlada i parlamenta ili skupština.

Nevjerojatan je i broj registriranih birača kojih prema središnjem biračkom popisu ima više od 3,3 milijuna dok je na posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine u toj zemlji živjelo oko 3,5 milijuna stanovnika, a procjene su kako je od tada najmanje pola milijuna ljudi otišlo iz BiH.

Iz SIP-a su pojasnili kako oni samo preuzimaju podatke o biračima dostupne iz matica, a pravo glasa automatski stječe svaki državljanin BiH koji ima važeću osobnu iskaznicu.

Opći izbori u BiH održavaju se 2. listopada, a prema izbornom zakonu službena predizborna kampanja traje točno mjesec dana. Ove godine političke su se stranke potrudile da ne propuste niti jedan trenutak za reklamiranje.Stranka demokratske akcije (SDA) tako se, primjerice, odlučila reklamirati svog lidera Bakira Izetbegovića, uz čiju je veliku fotografiju na bilbordima u Sarajevu postavljen slogan “Izetbegović za predsjednika”.

Čelnik Demokratske fronte Željko Komšić svojim je potencijalnim biračima ponudio parolu “Za građansku državu”, a iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića uz svoje su kandidate objavili slogan “Pametna BiH”.

Kasnije tijekom dana diljem zemlje najavljeni su i prvi službeni predizborni skupovi koji će se održavati sve do 1. listopada.

Unatoč tome, promatrači iz nevladinih udruga već su od kraja lipnja registrirali brojna okupljanja za koja se bez oklijevanja može reći da su imala predizborni karakter, iako njihovo organiziranje nije zakonom dopušteno.

Tako su iz organizacije “Pod lupom” koja po uzoru na hrvatski “Gong” već godinama nadzire provedbu izbora u BiH izvijestili kako su njihovi aktivisti od ljeta zabilježili i prijavili najmanje 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, uključujući 157 slučajeva nedopuštenog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama.

Sve su te nepravilnosti prijavili Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) a nekoliko političkih stranaka već je novčano kažnjeno zbog nedopuštenog plaćenog oglašavanja.

Uoči početka službene predizborne kampanje predsjednik SIP-a Suad Arnautović je sve stranke i kandidate pozvao na fer ponašanje.

“Pozivam sve ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornog zakona BiH, da predstave svoje programe, da vode fer kampanju, da ne koriste jezik mržnje ili jezik koji bi mogao izazvati nekoga da koristi silu, da izbjegavaju diskriminaciju a pogotovo stereotipe o osobama suprotnog spola”, izjavio je Arnautović.

Odlukom koju je potkraj srpnja nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt SIP od ovih općih izbora ima ovlasti strogo kažnjavati sve stranke i kandidate koji u kampanji budu koristili jezik mržnje ili zlorabili javne resurse za izbornu promidžbu.

Takvim strankama i njihovim kandidatima u konačnici može biti zabranjeno sudjelovanje na izborima. Zloporaba javnih resursa i ranije je bila široko rasprostranjena, a ove su godine političari iskoristili ljeto kako bi javim novcem i radovima reklamirali sebe i svoje stranke.

Organizacija Transparency International zabilježila je čak 1300 takvih slučajeva uključujući tu i činjenicu da je od 1. srpnja otvoreno ili označeno završenim više od 500 javnih radova koji se financiraju iz proračunskih sredstava. Ukupna vrijednost te neslužbene promocije stranaka i političara bila je veća od 500 milijuna eura.

Entitetske su vlade istodobno počele “šakom i kapom” dijeliti socijalnu pomoć različitim kategorijama stanovništva za što su od početka srpnja izdvojili više od 100 milijuna eura, uglavnom kroz jednokratne iznose vrijedne u prosjeku 50 eura.

Uz sve to BiH listopadske izbore dočekuje ispraćajući najgoru izvršnu vlast do sada čiju su okosnicu na državnoj i entitetskim razinama činili SDA, HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Analitičari nevladine udruge “Istinomjer” izračunali su kako su stranke koje su kontrolirale Vijeće ministara BiH dale građanima više od 200 obećanja, a ispunili njih svega šest, dok su vlade na ostalim razinama bile nešto bolje, ali ni one nisu ispunile više od polovice obećanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI