STRANKAMA I NEOVISNIM ZASTUPNICIMA ODOBRENA SREDSTVA ZA DRUGI DIO 2022.: Evo koliko duboko moramo pružiti ruku u džep da bi oni dobili novce za svoj ‘rad’

Goran Mehkek/Cropix

Djelovanje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika financira se i iz državnog proračuna. Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donio je odluku o rasporedu sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za drugu polovinu ove godine. Iz proračuna je za njih osigurano ukupno 27,4 milijuna kuna, objavio je HRT.

Strankama će se sredstva doznačiti tromjesečno, za svako tromjesečje po 13,7 milijuna kuna.

Ukupno je za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u ovoj godini u državnom proračunu osigurano 54,8 milijuna kuna, s tim da su sredstva za prvu polovinu godine već isplaćena.

Najviše zastupnika ima HDZ pa će se toj stranci za razdoblje od 1. srpnja do 30. rujna  isplatiti 5,6 milijuna kuna te isto toliko za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca.

Slijedi SDP koji će iz proračuna za svako tromjesečje dobiti po 3,1 milijuna kuna.



Domovinski pokret dobiti će po 995.393 kuna za svako tromjesečje, a Most po 713.512 kuna.

Političkoj platformi Možemo! iz proračuna će tromjesečno sjesti na račun 458 tisuća kuna, a SDSS-u i IDS -u po 273 tisuće kuna.

HSLS, HSS, Hrvatska konzervativna stranka dobivaju nešto više od 176 tisuća kuna.

Ni Nova ljevica, Radnička fronta, GLAS, Stranka s imenom i prezimenom, Centar i Narodna stranka – Reformisti neće ostati zakinuti pa će dobiti tromjesečno nešto manje od 97 tisuća kuna. Hrvatski suverenisti, HRAST, HDS, HSU, Blok za Hrvatsku, Fokus, HNS i HDSSB po 88 tisuća kuna.

Nezavisni zastupnici Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobivaju također po 88 tisuća kuna za tromjesečje, dok će Ermina Lekaj Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10 posto veću naknadu, dobiti nešto manje od 97 tisuća kuna za svako tromjesečje.

Inače, proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora pa dodijeljena sredstva ne odgovaraju aktualnom stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI