Strani mediji javljaju kako stotine migranata iz Turske krenuli prema EU-u

Screenshot

Stotine migranata viđene su na sjeverozapadu Turske na putu prema granici s Grčkom i Bugarskom u petak, prenose turski mediji, nakon što je Ankara objavila da više neće zadržavati sirijske izbjeglice, čiji bi se broj mogao drastično povećati uslijed ofenzive sirijske vojske u Idlibu.

Turska je u četvrtak rekla da su 33 turska vojnika ubijena u zračnim napadima sriijske vlade u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib. Turski dužnosnik je pak rekao Reutersu da turska policija i obalna straža neće zadržavati izbjeglice koje žele doći u EU morskim ili kopnenim putem.

Novinska agencija Demiroren navodi da se oko 300 migranata, među kojima su žene i djeca, kreće turskoj pokrajini Edirne koja graniči s Bugarskom i Grčkom.


Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci i Marokanci su u toj skupini, rekao je.

Navodi se kako su se migranti također okupili u općini Ayvacik, koja se nalazi na Egejskom moru u pokrajini Canakkale.Ta skupina navodno brodom želi doći do grčkog otoka Lezbosa.

Reuters nije potvrdio tko čini tu skupinu ljudi niti kuda se kreću.

Video zapisi migranata, koje su emitirale provladine televizije u Turskoj, također nisu verificirani.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više je puta prijetio da će omogućiti migrantima kretanje prema Europi, iako je obećao Europskoj uniji 2016. da će zadržati migrante.

Oko milijun sirijskih izbjeglica nalazi se blizu turske granice od prosinca, zbog ofenzive sirijske vlade protiv pobunjenika koje podržava Ankara.

Turska televizija NTV emitirala je prilog na kojemu se vide osobe s ruksacima kako šeću poljima.

NTV je naveo kako su pokušali prijeći granični prijelaz Kapikule i ući u Bugarskoj, ali im to nije bilo dopušteno te da su nakon toga pokušali prijeći granični prijelaz Pazarkule i prijeći u Grčku, ali nije jasno što se s tom skupinom migranata dogodilo poslije toga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI