STRANCI UVODE RED U DRŽAVNU SLUŽBU: Vlada angažira inozemne stručnjake za izračune koeficijenata

Damjan Tadić/Cropix

Vlada planira angažirati jednu od najvećih konzultantskih tvrtki na svijetu za posao analize koeficijenata složenosti poslova u državnim i javnim službama.

Prema pisanju Večernjeg lista, procedura odabira tvrtke otvorit će se u idućim tjednima. Cilj je angažirati stručnjake koji nisu pod utjecajem zainteresiranih strana, odnosno postići da se maksimalno ukloni mogućnost lobiranja lokalnih interesnih grupa, tako da želi birati između jedne od najveće četiri svjetske konzultantske kuće ili najvećih konzultantskih kuća za ljudske resurse.

Njihov bi posao bio procijeniti vrijednost svakog pojedinog radnog mjesta u sustavu, odrediti potencijalne koeficijente za taj posao, ali i procijeniti potreban broj izvršitelja za obavljanje zadanog opsega poslova.

Drugim riječima, Vlada bi na temelju takve analize imala podlogu ne samo za određivanje plaća nego i za eventualne otkaze jer bi se konačno saznalo koliki su točno viškovi u javnom sektoru, ističe Večernji list.

Cilj vladajućih je što veći dio dodataka na plaće, kojih ima na stotine, inkorporirati u sam koeficijent složenosti poslova. Na taj bi se način izračun plaća učinio jednostavnijim, ali i transparentnijim. U zdravstvu i školstvu pobrojani su deseci dodataka na plaću, pa se tako liječnicima ovisno o smjeru specijalizacije plaće uvećavaju za različiti postotak, dok im je koeficijent svima isti.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI