STOLTENBERG UOČI SAMITA: NATO povećava broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti, radi se i na pitanju Švedske i Finske

Foto: Guliver/ Bundeswehr

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u ponedjeljak je rekao kako je Savez “povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300 tisuća”.

O povećanju s 40 tisuća vojnika govorio je iz Bruxellesa, ususret samitu u Madridu, gdje će se donijeti odluka o povećanju borbenih skupina na razinu brigada.

“Očekujem da će saveznici jasno izreći da Rusija predstavlja izravnu prijetnju našoj sigurnosti, našim vrijednostima, međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima”, dodao je Stoltenberg o Strateškom konceptu iz 2010. godine, kada je Rusija postala strateškim partnerom saveza.

Oko rješavanje pitanja ulaska Finske i Švedske u NATO i turske blokade, glavni tajnik je istaknuo kako “ne može obećati da će blokada biti uklonjena”.

Podsjetimo, ove dvije države u svibnju su službeno zatražile članstvo u NATO-u, no Ankara blokira pristupanje Savezu jer tvrdi kako podržavaju kurdske separatiste



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI