STOLTENBERG SPREMAN I NA VIŠE! NATO raspoređuje dodatnih 700 pripadnika KFOR-a na sjeveru Kosova nakon prošlotjednih nemira

Foto: Vudi Xhymshiti / Guliver Image

Pojačavanje mirovnih snaga NATO-a počelo je na Kosovu nakon prošlotjednih nemira na sjeveru zemlje, priopćio je Sjevernoatlanstki savez u ponedjeljak.

Nasilje se razbuktalo nakon što su kosovske vlasti na pozicije u sjevernim općinama postavile etničke albanske gradonačelnike koji su izabrani uz izlaznost od tek 3.5 posto, jer su Srbi koji čine većinu u regiji bojkotirali lokalne izbore. U sukobima je ozlijeđeno 30 članova NATO-ovih mirovnih snaga poznatih kao KFOR i 52 srpska prosvjednika.

“Oko 500 vojnika iz turske 65. mehanizirane pješadijske brigade činit će najveći dio pojačanja”, objavila je na Twitteru glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

KFOR je osnovan nakon ustanka većinski etničkih Albanaca protiv represivne srpske vladavine 1998. i 1999. godine. NATO je kao odgovor na krizu odlučio poslati 700 dodatnih mirovnjaka na Kosovo pojačavajući kontingent od 4000 članova, a glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg u četvrtak je rekao da je spreman poslati ih još.

“NATO će biti na oprezu. Bit ćemo tamo da osiguramo sigurno okružje, ali i da smirimo i umanjimo tenzije”, rekao je novinarima tijekom sastanka NATO-vih ministara vanjskih poslova u Oslu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI