STOLTENBERG POTVRDIO: Makedonija ulazi u NATO!

screenshot

NATO je u lipnju pozvao Makedoniju na početak pregovora o pristupu savezu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak Makedonce da glasaju na referendumu za dogovor s Grčkom o imenu i pridruže se NATO-u.

Spremni smo prihvatiti vašu zemlju kao 30. članicu NATO-a”, izjavio je Stoltenberg nakon sastanka s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Makedonija bi 30. rujna trebala održati referendum na kojemu će se glasati o ulasku u NATO i EU te o dogovoru s Grčkom o promjeni imena države.

NATO je u lipnju pozvao Makedoniju na početak pregovora o pristupu savezu, ali kako bi okončala pregovore morat će prihvatiti ustavne promjene.

Ovo je povijesna šansa”, rekao je Stoltenberg. “Ovo je jedinstvena prilika za priključiti se međunarodnoj zajednici, postati članicom NATO-a i EU, ali za to se morate složiti s dogovorom o imenu”.



Grčka je odbila prihvatiti ime Makedonije smatrajući kako implicira teritorijalno prisvajanje grčke pokrajine Makedonije i njezine antičke baštine. Takav stav Grčke dosad je sprječavao Makedoniju u pristupu članstvu EU i NATO-a.

Vlada Zorana Zaeva, izabrana 2017., pokušala je postići sporazum o promjeni imena s Grčkom te su se dvije strane konačne suglasile o nazivu Republika Sjeverna Makedonija.

Nacionalisti, među kojima je i predsjednik Gjorge Ivanov, protive se sporazum kazavši kako je protivan ustavu.

Vjerujem kako je Makedoniji mjesto u Europskoj uniji i NATO-u. Nastavit ću podržavati naše strateške ciljeve. No, članstvo u EU i NATO-u ne mogu biti alibi za loši sporazum”, izjavio je Ivanov nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI